1. 特来设计首页
  2. 设计单位
  3. COLORFULL昱景设计

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

拥有一百多年历史的冠生园公司,坐落于梧桐行道树成荫的桂平路。此次的项目是对这里的八栋建筑进行改造。

Guanshengyuan, with a history of over 100 years, is located at the platanus-lined Guiping Road. This project is to renew eight buildings here.

▼项目概览,project overview

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

这八栋建筑尺度较小,聚集在一起形成了一个群落,置身其中仿佛有在街道上散步的体验。我们希望通过改造,使它既能融入周围环境,又能保留这种低层建筑的完美尺度感。

▼设计示意图,design concept

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

The eight small-scale buildings come together to form a community where people feel like they are walking on the streets. We hope that through the renewal, we’ll fit the buildings into the surroundings while retaining the perfect sense of scale of these low-rise buildings.

▼八栋建筑形成的群落,eight small-scale buildings come together to form a community

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

在上海有很多租界时期建造的美丽的老洋房,每一栋都各具特色。对于这个项目,我们考虑将其打造成这种独栋老洋房式的群落。因此,我们选用了老洋房的外立面经常使用的水洗石和柚木作为主要材料,将老建筑独有的柔和的气氛保留在立面上。

In Shanghai, there are many beautiful old houses built during the concession period, each with its own characteristics. For this project, we consider it to be the community of detached old houses with its own feature. Therefore, we choose washed stone and teak, which are often used in the facade of the old houses, as the main materials to retain the unique and mild style of the old buildings on the facades.

▼立面的主要材料选择了老洋房经常使用的水洗石和柚木,the washed stone and teak are used in the facade, which can be widely found from the old houses in Shanghai

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

将吸引人流至二层的楼梯与景观花坛结合。二层的观景平台可以俯瞰西侧即将建成的樱花大道。

The stairway, which attracts people to the second floor, is combined with the flower bed. From the viewing platform on the second floor, people can overlook the cherry blossom avenue which will soon be built on the west side.

▼楼梯与景观花坛结合,the stairway combined with the flower bed

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼二层视角,view from the second floor

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼在保留冠生园老厂房尺度感的同时,使其呈现出全新的生命力和极具特色的海派风格。

While retaining the sense of scale in the old factory of Guanshengyuan, we attach vitality and a distinctive Shanghai style to it

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼阳台细部与窗套细部统一,整体功能更完善。

The details of the balcony and the window casing are of the same style. The setting of balcony provides more functions for the building.

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼立面细部,facade detailed view

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

垂直绿化在丰富内街景观的同时也加强了墙体的节能效果。

Vertical greening enhances the energy-saving effect of the wall while enriching the inner street landscape.

▼绿墙,green wall

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

改造后的建筑,通过建筑与建筑之间体量的变化,层与层之间不同的层次感,窗户位置的交错,以及落地窗多角度的设置,再现了整个建筑群落的韵律感。

After the renewal, by the volume change between the buildings,the different layering between layers. The staggering of the window positions, and the multi-angle setting of the floor-to-ceiling windows,the community of buildings fully presents its unique sense of rhythm.

▼多角度设置的窗户,the multi-angle setting of the floor-to-ceiling windows

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

我们将园区打造成兼具工作、娱乐与艺术功能的文创综合体,建筑之间更设置了花园式庭院作为休闲办公区。

We have built the community into a cultural and creative complex with work, entertainment and art. There is also a courtyard set as an open and leisure office area.

▼抬升的走廊,the elevated corridor

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼中庭空间,patios

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

我们以创新生活为设计理念,本项目设施带来的体验正是创新生活的第一步。

We’ve always taken “LIFE INNOVATION” as our design concept. The experience brought by using the facilities of this project is the first step of “LIFE INNOVATION”.

▼整体夜景,overall night view

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼建筑细部夜景,building facade night view

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼一层平面图,first floor plans
上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼立面图,elevation
上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

▼剖面图,section

上海幸福里·睿园建筑改造设计/COLORFULL昱景设计

项目名称:幸福里·睿园
项目地址:上海市徐汇区康健新村街道桂平路353号
设计方:COLORFULL 昱景设计
建筑面积:12,000㎡
公司网站:http://www.colorfull-design.com/
联系邮箱:liqiong@colorfull-design.com
项目设计 & 完成年份:2018
主创及设计团队:赵宗阳、小野良介、张颢、张亚云
摄影版权:刘磊
合作方:上海都市建筑设计有限公司、素水设计
客户:上海习瑞实业有限公司
品牌:水磨石-自由石;木纹铝板-雷诺贝尔;锈色不锈钢-涵旺

©版权声明

本文来源于 谷德网查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、敬付稿酬,澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论

联系我们

特来设计官方微信号

在线咨询:
邮件:admin#Tlaidesign.com

QR code