1. 特来设计首页
  2. Position-地理位置
  3. HB-河北

秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

META-工作室新近完成了一幢位于中国秦皇岛市阿那亚度假社区的临海别墅。秦皇岛市由于其地理位置拥有距离北京和天津最近的海滩,因此成为了两大城市数以千万计的人们夏日度假的首选。而远离拥挤的人群,向南一小时车程的“小镇”阿那亚,以其宁静安谧的海滩与极负盛名的社区营建,在过去五年中成为了新中产阶级们追求“高品质度假生活”的目的地,也是海滨度假住宅的理想选址。

A new beach house has recently been completed in Aranya, Qinhuangdao, China. Qinhuangdao, with its geographic reason as having the nearest beach, is known as the most populous city for millions of people from Beijing and Tianjin to enjoy their summer holidays. Yet an-hour drive down south from the massive crowd, a small town – Aranya, for its serene beach environment and great community engagement, in the last 5 years has become the destination for the new middle-class, to pursue a “quality holiday resort” lifestyle,and ideal location for beach houses.

▼住宅鸟瞰图,距离海滩仅咫尺之遥,享有壮丽海景和阿那亚礼堂的尖屋顶景观,bird-eye’s view of the house within steps to the beach, taking in sweeping view of the sea and the pitched-roof of the Aranya Chapel
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

场地距离海滩仅咫尺之遥,其绝佳位置不仅可将壮丽海景尽收眼底,更因阿那亚礼堂打破海平线的尖屋顶而富有意趣。客户希望META-工作室利用场地绝佳的环境重新设计一座住宅,我们经过研究认为,原先的建筑自东向西面朝大海,又有往南延伸的部分,这一布局既能够避开夏日艳阳,还将海景最大限度地纳入眼底。于是我们在原有结构框架基础上进行了充分的利用与改造,在南侧增加稍短的侧翼以扩充开放式的生活空间。以一种可持续的方式,我们重新创造了“贯通”于建筑内的全新空间体验,使住户在住宅中穿行的同时与场地的极佳位置产生紧密联系,于偶然间邂逅其周边自然以及社群环境。

Located in a prime position within steps to the beach, this site not only takes in sweeping view of the sea without any obstruction, but also well enhanced by the pitched-roof “spiritual center”of the Aranya Chapel. While we were asked by the client to redesign a new house to fit its wonderful setting, we thought the previous building that had a footprint running west-east towards the sea and stretching to the south has a potential to orient the house to maximize the sea view while blocking out the summer sun. Thereafter, we reclaimed and altered the existing on-site structure to add a shorter wing on the south side to allow an open-plan for more living spaces. In a sustainable way, we re-create a new spatial experience that flows “through” the building, which engages people with the surrounding of this prime site as one moves through the house, providing a sense of the entire natural/communal environment in incidental moments.

▼住宅外观远景,distant exterior view of the house
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼住宅东立面外观,面朝大海,将海景最大限度地纳入眼底,exterior view of the east elevation of the house facing towards the sea to maximize the sea view
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

T宅的北立面重构成为两个相互交织的体量:现场浇筑的白色混凝土墙呈厚重“T”型,坐落于深色片岩基座之上。这片厚实的“T”型盔甲不但使整个建筑免受冬季寒冷的北风侵袭,而且位于公众去往沙滩与礼堂的必经之路上,北立面的起伏表面与凸凹窗口也向过往行人展示了一种生动的表情。

The House T’s north façade is reconfigured with two volumes interlocking together: a thickened white T-shape cast-in-concrete wall sitting on a dark layered schist rock plinth. This solid “T” armour of the north façade shelters the building from cold winter northern winds, while at the same time its undulating surfaces and punched in and out openings provide the audiences with a vivid expression, as most of the public coming towards the beach and the chapel will pass by this prime located property along the north side.

▼住宅北立面外观远景,现场浇筑的白色混凝土墙呈厚重“T”型,坐落于深色片岩基座之上,distant exterior view of the north elevation, a thickened white T-shape cast-in-concrete wall sits on a dark layered schist rock plinth
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼住宅北立面外观近景,北立面位于公众去往沙滩与礼堂的必经之路上,close exterior view of the north elevation of the house, most of the public coming towards the beach and the chapel will pass by this prime
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼北立面外观局部,起伏表面与凸凹窗口向过往行人展示了一种生动的表情,partial exterior view of the north elevation, its undulating surfaces and punched in and out openings provide the audiences with a vivid expression
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

建筑的设计意图在于创造一系列动态空间,以提供多种小型聚会场所以及更多娱乐性公共空间。自入口漫步进入T宅,住户即可感受到由各方流淌而来的漫射光线与新鲜空气。建筑具有多处精心布置的大窗,为室内提供充足的光线,使照明的需求降至最低。底层整体为开放式空间,有半室外门廊、厨房、餐厅及图书馆,挑高的客厅拥抱海天景致,给人以开放透气之感。位于一楼的起居空间面向无需打理的外部花园,而花园介于私人聚会使用与邻居借过之间,灵活多变,同时也是通往海滩活动的最佳途径。图书馆则与之相反,天窗之下深嵌窗边的龛座坐拥私密小景,是独处时休闲阅读的最佳去处。

▼住宅一层空间概览,采用开放式布局,有充足的光线,overview of the open ground floor space with abundant day light
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼一层起居室空间,设有精心布置的大窗,面向无需打理的外部花园,享有极致的景观视野,the living room on the ground floor with strategically located large windows and amazing views, facing a maintenance free exterior garden
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼从一层的图书馆看起居室,享有绝佳的海景,viewing the living room from the library on the ground floor with a good view
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼一层的图书馆空间,铺设白色水磨石地板,the library on the ground floor the white terrazzo floor
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

Our architectural intent was to create a series of dynamic spaces that could work for multiple gathering niches and more communal spaces for entertaining. As one wandering into the House T from the arrival entrance, diffuse light streams in from all sides through the building, as well as the airflow. The house has an abundance of strategically located large windows, providing abundant day light, minimizing the need for lighting. While the ground floor been fully open-planned throughout with semi-outdoor vestibule, kitchen, dining and library, the generous heights of the living room give a feeling of openness and airiness which embraces the views of sea and sky. These living spaces positioned at the ground level, facing a maintenance free exterior garden in a flexible state between private gathering and communal bypass, also engages in its best capacity to connect to the beach activities. On the contrary, deep window seats under the skylight in the library take advantage of the secret vista, creating the perfect place to relax with a book for some private time.

▼一层餐厅空间,开窗引入自然光线,采用横砌的片岩板条作为墙体饰面,the dining room on the ground floor with windows guaranteeing the daylight, the walls are cladded with the rock strips
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼一层餐厅和厨房局部,采用木制壁柜和大理石台面,partial view of the dining room and the kitchen with wooden cabinets and marble counters
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

T宅的生成理念同样使住户在两层之间轻松游走。沿图书馆旁的楼梯拾级而上,便可来到二楼,这里有四间各具特色的卧室,或可一览壮丽海景,或有观海阳台令人在享受海风的同时不必受暴晒,或有面向内庭园的无框转角大窗。

The concept of the house also makes it easy to navigate between the 2 levels. Following the stairs next to the library, one will arrive at the second floor with 4 bedrooms, each with distinguished features. Either spectacular view with the sea, or with a balcony from which you can see the sea, and also feel the breeze without the sunburn, or a frameless corner window open to the inner courtyard.

▼二层入口处的公共休息空间,the public rest area at the entrance of the second floor
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼二层卧室空间,可以一览壮丽海景和阿那亚礼堂,the bedroom on the second floor with the scenery view of the sea and the Aranya Chapel
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

建筑主体大量使用本地材料,底层由室外延伸进入室内横砌的片岩板条尤为值得一提。我们还调适了多种本地工艺,从白色水磨石地面与厨房区域的深色水磨石,到浴缸周围的镶嵌磨平鹅卵石,最为复杂的工艺提升则是由木模板现浇混凝土构成的起伏凹凸立面。

Majority of the building materials were locally sourced, particularly the rock strips for the ground floor extending from exterior into the interior. We also adapted many local craftsmanship from terrazzo flooring to pebble mosaic. The most advanced was the undulating wood grain molded cast-in-concrete on the façade.

▼住宅浴室,同样享有海景,浴缸周围使用镶嵌磨平鹅卵石,the bathroom with a good sea view, using pebble mosaic as the enclosure of the bathtub
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

从自然环境到社区生活都给这一场地带来了丰富的特性,而在其范围之间所定义的无数迷人氛围之集合,正是临海T宅所最终希望实现的。

Ultimately the House T is intended to provide a myriad of atmospheres defined by the spectrum of natural environment and communal life which characterizes the entire setting of the site.

▼住宅夜景外观,night view of the house
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼总平面图,site plan
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼一层平面图,ground floor plan
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼二层平面图,2F plan
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼东立面图,east elevation
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼北立面图,north elevation
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

▼剖面图,section
秦皇岛阿那亚临海别墅T宅建筑设计/META-工作室

地点:阿那亚,南戴河,中国
设计日期: 2015/11-2017/5
建成日期: 2018/8
客户:秦皇岛天行九州旅游置业开发有限公司
功能:居住及休闲
基地面积:1355㎡
建筑面积:328.26㎡
状态:建成并使用
设计团队:王硕,张婧,李丹蕾,杨尚智,曹世彪,薛晓飞,张跃,孙青锋
结构咨询:刘莅川
照明咨询:韩晓伟
摄影:宋昱明,广松美佐江 / 锐景摄影

©版权声明

本文来源于 谷德网查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、敬付稿酬,澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论

联系我们

特来设计官方微信号

在线咨询:
邮件:admin#Tlaidesign.com

QR code