南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

邕水流年,揽一方佳境

百越青烟袅袅成雨
我在九熙府等你
欲流连微醺烟火气
不隔千万里
南宁,
百越之地,历史绵长。
如今的南宁,在被认证为准世界城市时,向世界递出了华丽的名片。

相地|项目概况

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观
▲区位分析

融创九熙府项目位于广西南宁青秀区凤岭北合坡路18号 ,毗邻南宁东站,纵享凤岭北板块,区位优势显著;项目周边配套完备;1.5公里直线范围内涵盖6所学校,片区内教育氛围浓厚。

Sunac jiuxifu project is located at no. 18, north hepo, fengling, qingxiu district, nanning, guangxi. Adjacent to nanning east station, sunac jiuxifu project enjoys fengling north plate with significant geographical advantages. Complete supporting facilities around the project; Within 1.5 km of the straight line, there are 6 schools, and the area has a strong educational atmosphere.

立意|主题演变

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观
▲设计理念

以邕江山水文化为蓝本,汲取当地文化元素,继承中式府苑传统空间格局,用现代的设计手法表达新东方禅意,将府苑的尊贵与精奢融入景观之中,步移景异,如诗如画。

Yongjiang landscape culture as the model, absorb the local cultural elements, inherit the traditional Chinese style fu yuan space pattern, with modern design techniques to express new Oriental zen, fu yuan noble and luxury into the landscape, step by step, picturesque

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观
▲元素演变

摸索|解剖场地

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观
▲空间结构

示范区范围主要集中在建筑前场,景观面积约7000平米。空间被高效地分割成门、庭、园、院四进归家。将传统门第礼序,院落文化精髓应用到景观结构上。

The demonstration area is mainly concentrated in the front of the building, with a landscape area of about 7000 square meters. The space is efficiently divided into four parts: door, courtyard, garden and courtyard. The traditional gate order and courtyard culture essence are applied to the landscape structure.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观
▲平面推演

根据用地性质,合理停车布局,打造欲扬先抑的情境体验。适度的流线长度,特色的样板房空间,地标性的城市界面,形成不同空间的收放关系。

通过“视觉”“听觉”“嗅觉”来表现景观空间氛围,形成多维感官交织的空间体验 ,从而深化景观意境与内涵。

According to the nature of the land, reasonable parking layout, to create the scene experience. The characteristic model room space, the appropriate streamline length, the landmark urban interface, forms the different space to put in the relationship.

Through “vision”, “hearing” and “smell”, the spatial atmosphere of the landscape is expressed to form a spatial experience of multi-dimensional sensory interweaving, thus deepening the artistic conception and connotation of the landscape.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观
▲落成鸟瞰

解惑|走出困境

翠拥

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

主入口由竹林缓缓步入,兼顾停车后人群的进入。对称布置序列庄严,又以现代手法诠释空间的刚毅。序列感的格栅以及南宁特色壮锦纹的运用,体现了入口的厚重气势,凸显其精致中正之貌。虚与实相结合的山水画,如同写意画卷般精彩。引得来来人想一探究竟。

Main entrance by the bamboo slowly into, both solemn after parking crowd into the symmetrical arrangement of sequences, and interprets the resolute sequence feeling of the space with modern technique of grating and the use of the characteristics of nanning zhuang jin wen, embodies the massiness of entrance to the imposing manner, highlight its delicate is the combination of the appearance of virtual and real landscape painting, like freehand brushwork in traditional Chinese painting wonderful to come and want to find out,

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

用松,石入画, 以框景的手法刻苍松迎客之意境。

With pine, stone into the painting, to frame the scene of the way to carve the mood of welcoming visitors.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

松涧

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

在空间划分上,中庭由于场地的限制前场较为狭长。我们在传统的中式景观空间中汲取灵感。将旱溪与水景相连,植物与景石层叠,再用现代的手法演绎一个仪式空间,虚与实层层交错,增强递进的步入感受。打造一种宁静祥和的中庭景观,远离喧嚣的向往,上下天光如镜,远近山水拂尘。

In terms of space division, the front court of the atrium is long and narrow due to the limitation of the site. We draw inspiration from the traditional Chinese landscape space. Connect dry stream with waterscape, plant and landscape stone cascade, and then use modern technique to deduce a ceremony space, virtual and real layer by layer, enhance step into the experience. Create a quiet and peaceful atrium landscape, away from the hustle and bustle of yearning, up and down the sky as a mirror, near and far landscape dust.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

华灯初上,天光如镜,营造出徐徐漫步,波光盈盈的氛围。

At the beginning of the lamp, the sky light is like a mirror, creating an atmosphere of slowly walking and wave-light yingying.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

云栖

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

后场则营造了一种曲径通幽,豁然开朗的景观效果,穿过层林,迎来阳光满满的草坪,自然惬意,精神得到放松,开阔的视觉景观平复客户心情渐入佳境。

In the back field, a winding path leads to a secluded and suddenly bright landscape. Through the laminar forest, we welcome the sunny lawn, which is natural and comfortable. The spirit is relaxed, and the open visual landscape is calming the customer’s mood.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

穿过层层台阶,豁然开朗,一方景色全然纳入眼中,层层递进的空间感受。

Through the layers of steps, suddenly enlightened, arrived at the open lawn space, layer upon layer of progressive space feeling.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

竹语

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

在样板庭院的部分,参考了传统的合院式景观。营造传统中式的山水情趣。景观设计不只是植物的设计,而是将所有单位空间相串联。因此我们取消无谓的动线,让场景更加生活化,展现出生活感的场景。

In the part of the model courtyard, we refer to the traditional courtyard landscape to create the traditional Chinese landscape design, which is not only the design of plants, but also the connection of all units of space. Therefore, we cancel the unnecessary moving lines, making the scene more life-like and showing the scene of life

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

一庭一风景,一院一世界,追求禅意灵动的空间感受。

A courtyard a landscape, a courtyard a world, the pursuit of zen clever space feeling.

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

南宁融创九熙府示范区景观设计 / 嵩域景观

落地控制

根据施工图,二次还原方案模型,保证施工图对方案的高度还原,确保无设计衰减,同时指导后期施工落地——效果即实景。

注重材料的自然肌理,摒弃繁复的装饰主义用大写意的意境和气质营造示范区。

According to the construction drawing, the secondary reduction scheme model ensures that the construction drawing can restore the height of the scheme to ensure that there is no design attenuation, and at the same time guides the implementation of the later construction — the effect is the real scene.

Pay attention to the natural texture of materials, abandon the complicated decorative doctrine with freehand brushwork mood and temperament to build a demonstration area.

31-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

32-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

33-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

34-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

35-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

36-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

37-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

38-nanning-sunac-jiuxifu-sys-studio

策略巧思

经过数次推敲和项目前场红线的大变动。我们最终确定以整个场地的景观体验感为设计的大前提。首先满足看房人对于整个售楼处乃至未来大区所有的期待,然后在宾至如归的舒适感中加增其他的景观要素,从而达到事半功倍的效果。

After several deliberation and the project front line changes. We finally decided to take the landscape experience of the whole site as the main premise of the design. First of all, to meet the expectations of the whole sales office and even the future of the region, and then add other landscape elements in the comfort of home, so as to achieve a multiplier effect.

项目名称:融创九熙府
项目地点:南宁
项目类型:示范区
项目业主:广西融创
业主团队:毛宇航、杨俏、王菁、张璐
景观单位:上海嵩域景观设计有限公司
现场完成:2019年7月
设计总监:陈宇飞
设计团队:陕珍谦、张石娥、罗璇 、孙玉影 、汤丽丽、陈丽丽、陈敏、葛芒芒、秦金标
摄影团队:Blacklight建筑摄影·王骁

©版权声明

本文来源于 嵩域景观查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论
微信号
微信号
公众号
公众号
小程序
小程序
QQ
返回顶部