湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

How to make the space alive?Beings in nature grow upwards as an organic lifeGrowth is resistance to gravity

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

Organic architecture is animated architecture
With integrated flowing space
buildings and the environment interact with each other
to make the city an exhibit in front of the building

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

Buildings can be floatableThe anti-gravity state of space
and details resemble the anti-gravity growth

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
©是然建筑摄影
洪湖新滩展示中心实景图↑(Photos of Honghu·Xintan Exhibition Center)

洪湖·新滩展示中心位于洪湖市新滩镇,东临长江,北连武汉,地处城市交通要道的交叉点上。我们希望通过“有机建筑”与“反重力”的设计,突破传统展示中心的设计局限,赋予空间以生命。

Honghu·Xintan Exhibition Center is located in Xintan Town, Honghu.We hope to break through the limit in design of traditional exhibition centers and make the space alive through organic architecture and anti-gravity design.

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
区位分析图(Location Analysis)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

为了塑造一体化的建筑,我们实践了流动空间的设计:提取基地多边形的特征,形成五边形建筑母题。经过重叠、切割、倒角等操作,逐步生成螺旋形的流动空间形态。建筑不再以消极静止的状态存在,而是具有了一种生长的活力。

In order to form integrated buildings, we designed the flowing space: We make the building a pentagon according to the polygonal characteristic of the plot. Through overlapping, cutting, chamfering and other operations, we gradually generated a screwy flowing space.

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
平面母题生长(Plane basis growing)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
空间生成(Space generate)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
一层平面图(Plan of F1)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
二层平面图(Plan of F2)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

在建筑与环境关系的塑造方面,利用一体化的建筑形体,创造连续的景观界面。建筑内部,参观者沿坡道向上慢行,城市方向与公园方向的室外景观不断切换,移步异景;建筑外部,室内光影映射到室外,成为外部环境的一部分。

The integrated architectural form creates a continuous landscape. Inside the building, as visitors walk slowly along the ramp, they can see the outdoor landscape of the city and park alternatively. Outside the building, indoor light is reflected outdoor, becoming a part of the external environment.

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

连续的界面(Continuous interface)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

建筑与环境的交互关系↑
(Interactive relationship between the building and environment)

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

螺旋式的流动空间向上攀升,具有一种漂浮感。为了强化这种反重力的特点,我们弱化了部分外露的结构,例如用植被将底部结构柱进行隐藏,以及尺度、色彩等方面的处理等等。

In order to highlight the anti-gravity characteristic, we have weakened some exposed structures. For example, we conceal the bottom structural columns with vegetation and deal with the structure in size and color.

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

结构消隐(Concealment of structures)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

通过Rhino推敲外观曲面(Curved surface designed by Rhino)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
©是然建筑摄影 内部庭院实景图(Photos of internal yard)↑

檐口截面呈现由内向外逐渐缩小的三角形,给人以向外延伸的视觉感受,增强了建筑的漂浮感。

Sectional plane of the cornice is in the form of a triangle diminishing from inside to outside, which gives people a visual sensation of outward extension and strengthens the sense of floating of the building.

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
檐口节点图(Cornice detail)↑

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计
©是然建筑摄影

湖北洪湖绿地新滩展示中心建筑设计/尤安设计

©版权声明

本文来源于 尤安设计查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论
微信号
微信号
公众号
公众号
小程序
小程序
QQ
返回顶部