梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计

How do you spend and cherish time with your loved ones at home? You may want to have some “me” time, but the closeness we feel when our family members are nearby and in sight is just as important.

当我们与家人在一起时,应该如何描述时间?如何保存时间?或许,你既希望能够给自己一些空间,同时又能够让家人时常存在于你的视线中。

Shanghai-based architecture design studio STUDIO8 has completed a 420-square-metre duplex apartment for a young couple with two kids. The couple wanted a spacious and clean living space where they can have their own space for different activities, while at the same time being able to spend quality time with family and friends. Converting the owners’ way of living into a timeless design is a key focus in residential design for STUDIO8. “The owners of a home should be the soul of the place and that is always our key inspiration,” said the architect.

八荒设计完成了一套上海420平米复式公寓。公寓的主人是一对年轻夫妇和他们的两个孩子,他们希望他们的家是一个有空间感、简洁,又满足不同功能的私人空间,同时也能够与家人朋友共度品质时光的地方。如何将主人的生活方式诠释于空间向来是八荒设计在住宅设计中的最大关注。八荒设计的建筑师说:“一个家的主人应该是空间的灵魂,是我们设计中的唯一重要灵感”。

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Living room-view from stairs to family room_客厅

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Family room_家庭室

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ iso-gif_轴测图

The apartment is located on a quiet street in the center of Shanghai, lined with French plane trees and magnolia trees over ten meters high. The treetops are just at the height of the balcony window, making the apartment feel like an urban retreat for the family. The project involved transforming a 4.6-meter height space into a duplex apartment while creating visual and spatial connections between rooms and updating the space to better match the clients’ contemporary tastes.

公寓位于上海市中心一条种满法国梧桐和玉兰树的幽静街道上。超过十米的梧桐与玉兰树冠刚好遮挡住了阳台的窗户,为家庭带来一份都市纷扰中的宁静。项目涉及到将一个四米六高的空间,改造为一套空间灵动连接、风格当代简约的复式公寓。

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Living room-view towards dining_客厅-室望

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Stairs and fireplace_楼梯和壁炉

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△  Dining room view from kitchen_从厨房望向餐厅

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△  Study room 2nd floor_二楼书房

The owner told the architects that the family is very close-knit and they don’t need many rooms. After listening to the family’s needs and description of their daily life, the architects decided to make the space as open as possible and provide the most opportunities of sight lines between areas. Taking advantage of the height of the apartment, asculptural volume formed by a passageway, a staircase and a fireplace were inserted into the junction of living room, dining room and kitchen. This layout joins as well as divides the public and private functions of the house. In order to make the mezzanine feel more solid and stable, STUDIO8 decided to use reinforced concrete as the structure. This made it crucial to study the openings of each space and hide the beams strategically without affecting the ceiling height for both floors.

公寓的主人说他们不需要太多的房间,并且每天都有很多共处的时间。在倾听了主人的需求和生活状态后,八荒的建筑师决定突出房子的开放性和空间感,最大程度提升空间与空间的视线连通。利用四米六的特殊层高,设计了一个由通道、楼梯和壁炉构成的有雕塑感的构筑物,并把它巧妙地插入客厅、厨房和餐厅的交界处,有机地分割而又连接了公寓的私人和公共功能空间。为了使二层空间给人更加稳定、扎实的感觉,八荒设计选择了钢筋混凝土来构筑公寓的复式结构,并有策略地利用空间开敞方向、隐藏相对笨重的二层结构梁,使四点六米的空间不因局部插入的二层结构而显得压抑。

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Living room-view from family room towards stairs and 2nd study客厅-从家庭室望向楼梯壁炉及二楼书房

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Formwork on site_现场支模

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Detail-fireplace side niche_细节-壁炉侧壁龛

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△  Detail-shelf_细节-层板

The passageway of central volume starts above the entrance, with the dining room and living room below on both sides, horizontally connecting the kid’s room, the storage room, the couples’ walk-in closet and the husband’s study room on the upper floor. The staircase and fireplace, the feature of the double-height living space, creates the vertical connection. From the family room downstairs to the study room upstairs, the veranda to the living room, the passageway upstairs to the fireplace downstairs, the family can have sight lines with each other from every corner of the open area. A private metal spiral staircase also connects the master bedroom to the upper level walk-in closet.

位于公寓中间的通道从家的入口开始,横向的连接了位于二层的孩子房间、储藏室、夫妻的衣帽间和男主人的书房。从通道上可以看见两侧的餐厅和客厅,空间被分隔开同时又完全连通。挑空客厅中心的楼梯和壁炉纵向连接着复式公寓的两层空间同时也是客厅的视觉中心。从楼下的家庭室到楼上的书房,从连接餐厅和厨房的早餐日光室到客厅的阳台,从二层的通道到一层客厅的壁炉边,开放空间的各个角落都功能明确但又可以视线相连。同时增加了一部螺旋式的钢楼梯,连接主卧与楼上的衣帽间,保证主人使用的私密性。

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△  Living room-view from dining_餐厅望向客厅

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Dining room_餐厅

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Master bedroom_主卧

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Kids room_二楼儿童房

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Bathroom_浴室

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Walk-in closet 1st floor_二楼衣帽间

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△  Stairs-spiral_楼梯-衣帽间旋转钢楼梯

Special lighting features are designed to complement the humble material choices.Lava stone and stucco marble powder give the space a timeless, homogeneous shade with subtle reflections revealing the various textures. A dynamic modular sofa island placed in the center of the living room connects the surrounding areas and allows the kids to climb from one side to the other. Though relatively low in height, the adjacent family room feels cozy and spacious as it opens towards the double-height staircase and is styled with a continuous light oak floor and low furniture. A set of irregular pebble-shaped frosted glass pendants hangs over the dining table. The warm grey monochromatic kitchen is positioned under the walk-in closet, limiting its ceiling height. However, thanks to the connection with the dining room and the view of trees from the veranda windows, the space still feels airy and comfortable.

特殊的灯光设计旨在与简约的材料选择形成对比。火山石和大理石粉灰泥为空间提供了均匀的色调和经久的美感,光线在不同纹理的表面上形成微妙的反射。一组动感的模块化沙发中岛被放置在客厅中央,连接周围的各个区域,孩子们在上面可以从一侧爬到另一侧。客厅旁边的家庭房是空间中相对最低的区域,但这里向挑空空间敞开,配合连续的浅色橡木地板和低矮的家具布置,使空间显得温馨而宽敞。餐桌上方悬挂着一组不规则鹅卵石状的磨砂玻璃吊灯,旁边是日光室和暖灰色的单色厨房。厨房位于步入式衣橱下方,虽然天花高度受到限制,但位于高天花的餐厅和日光室的行道树影间,仿佛两个区域之间的一次呼吸,身处其中全然没有压抑之感。

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Living room-view from 2nd floor passage_客厅-望自二楼过道

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Veranda_日光室

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Dining room towards living and 2nd floor passage_餐厅望向客厅及二楼过道

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Kitchen detail_厨房细节

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计
△ Veranda_日光室窗边的草字头板凳

STUDIO8’s aim for the design of the duplex apartment can be summed up by the words of the owner. “We really enjoy the time STUDIO8 has planned for us in different corners of the apartment, as well as the fact that we can always have each other in sight.”

“我们真的很享受八荒设计为我们安排在家里不同角落的时光,而且这里的每一刻时光我们都能关注到彼此”公寓的主人说道。 这也正是八荒设计这套复式公寓的想要达成的效果。

梧桐树下的420平米复式公寓 / 八荒设计

项目信息
项目名称:梧桐树下的420平米复式公寓
主设计师:Shirley Dong, Andrea Maira
设计团队:Hutsov Yakiv, Matteo Piotti,八荒设计团队
设计公司:八荒建筑设计咨询(上海)有限公司
网站:www.studio8-sh.com
联系:info@studio8-sh.com
项目地址:中国上海
完成时间:2022年8月
建筑面积:420平方米
摄影:张大齐
摄影师网站:www.miica.com
业主:私人业主
材质:艺术涂料,瓷砖,岩板,玻璃,木,金属,镜,人造石
品牌: Viabizzuno,Foscarini,Flos,Living Divani,B&B Italia,Vitra,草字头,Gira,Gessi,Danilo,Imondi,Stile,Imola,Laminam,Garofoli,Gaggenau,V-zug,Snaidero,Liebherr,Tabu

©版权声明

感谢  八荒设计 的分享,查看链接。文章内相关项目信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权。若存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(2)
上一篇 2023-04-02 10:47
下一篇 2023-04-03 10:37

您可能对以下内容感兴趣:

发表回复

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序