皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

我们生活的每一天都在穿越时空,
我们所能做的就是尽其所能珍惜这趟不平凡的旅程。
——《时空恋旅人》

本项目位于安徽合肥,通过现代手法,将植物构设与宅间主题相结合,在满足居民对自然生态、现代化观感、高质舒适空间的需求的同时,探索景观与居住场所的交融辉映,构造了一处具有道路转合丰富层次感、可直观感受斜阳密林自然生态的社区空间。

区位分析
Location and surrounding supporting facilities

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德
▲北侧公共绿地/ 南侧配套幼儿园/

西侧临近基础小型生活商圈/东侧大型配套商业

随着上位规划逐步升级,安徽合肥肥西县近些年通过挖掘资源、交通改善、产业导入、完善配套,规划价值逐步兑现,房价提升,更好地吸引优质客户,这是我们项目的区域优势。

With the gradual upgrading of the upper level planning, Feixi County has better attracted high-quality customers in recent years by tapping resources, improving transportation, introducing industries, improving supporting facilities, gradually realizing the planning value and increasing house prices. It is the regional advantage of our project.

设计概念
Design concept

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德
▲未来生活场所的流动式布局

相比传统的空间布局,我们认为更好的空间应该具有流动性和可生长性。使相邻空间相互关联,不同组合,增加不同年龄层的交流,避免造成空间浪费,提高公共空间使用率。

Mobile layout of future living places. Compared with the traditional space layout, we believe that a better space should have mobility and growth. Make adjacent spaces interrelated and different combinations, increase exchanges between different ages, avoid space waste, and improve the utilization rate of public space.

以空间为载体,储存当下美好场景的记忆容器

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德
▲未来生活场所的容器式景观

创造可以拥有美好回忆的生活场所,人们在场所中享受时光,并存储这段美好记忆,之后在这个场所中还可以回忆起当时的快乐。

Container landscape of future living place. Create a place to live with good memories. People enjoy time in the place and store this wonderful memory. Later, you can recall the happiness at that time in this place.

概念主题
Conceptual them

我们无法预知未来,
但可以把美好的回忆储存在未来。

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

从空间和时间两个维度来描述大区设计概念,未来主义的大区空间中会对未来的生活场景展开想象,激发人们对未来生活的探索与畅想。

Describe the concept of large area design from two dimensions of space and time. Futuristic regional space will be of great significance to the future. Imagine life scenes to stimulate people’s exploration and imagination of future life.

01既是幼儿园又是售楼处
It is both a kindergarten and a sales office

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德
▲示范区实景图

场地利用围墙和地面铺装,延伸出旋转的两条环形空中步道,串联整个中庭空间,空中步道中间种植一颗参天大树,让所有活动围绕其展开,形成童年印象的核心点,结合室内空间,将自然光影风雨引入室内,激发儿童的想象力。

The site is paved with walls and the ground, and two circular air walks are extended to connect the whole atrium space. A towering tree is planted in the middle of the air walk, so that all activities can be carried out around it to form the core point of childhood impression. Combined with the indoor space, natural light, shadow and rain are introduced into the room to stimulate children’s imagination.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

示范区入口空间是流线型的景墙与天井漏光设计的组合,起到引导性迎宾作用,旭辉IP“旭小熊”打造网红打卡场地,呈现现代纯粹的未来生活场景体验。以一贯的克制平衡之道,采用白色基调大地,极具空间次序感的构成处理,充分调动视觉张力。

The entrance space of the demonstration area is a combination of streamlined landscape wall and light leakage design of the patio, which plays a guiding role in welcoming guests. Xuhui IP “xuxiaoxiong” creates an online red card punching site, presenting a modern and pure future life scene experience. With the consistent way of restraint and balance, the white tone of the earth is adopted, and the composition and treatment with a sense of spatial order are used to fully mobilize the visual tension.

02银河大道
Galaxy Avenue

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

晨光、树影、正是读书好时节,暖阳、疏风、斜影、绿茵,享受艺术带来的活力体验,设计考虑年轻化客群审美需求,将自然环境以简洁、纯粹的方式呈现,以更现代化的艺术形态打造诗意空间。

The morning light and the shadow of trees are the good time for reading. The warm sun, the sparse wind, the oblique shadow and the green, enjoy the dynamic experience brought by art. The design takes into account the aesthetic needs of young customers, presents the natural environment in a simple and pure way, and creates a poetic space in a more modern artistic form.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

前场现代主义对称门厅,45m宽礼序入口门廊,光影延伸城市星际时空,用5M高水幕与水景高差跌落打造成一幅动态流水音乐水幕,同一色调下,不同的材质肌理将建筑、水幕、植物无界串联。

The front modernist symmetrical hall, the 45m wide ritual entrance porch, the light and shadow extend the city’s interstellar space-time, and the 5m high water curtain and the height difference between the waterscape fall to create a dynamic water music water curtain. Under the same tone, different materials and textures connect buildings, water curtains and plants in an unbounded series.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

几汪涌泉丰富了水景之态,在这灵动的空间之中,犹如跳动的时光;夕阳余晖中,树影舞动迎合涌泉声声,是对归家的礼迎。

Several springs enrich the state of waterscape. In this smart space, it is like a beating time; In the afterglow of the sunset, the shadow of the tree dances to meet the sound of the spring, which is a welcome to return home.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

光影洒落,跌水流动,
有着谦逊的静,
亦有着桀骜的动于空间性与立体感间,
亲近自然,沐浴梦幻。

Light and shadow fall, falling water flows,
With a modest calm,
It also has a rebellious movement between spatiality and stereoscopic sense
Get close to nature and bathe in dreams.

回旋空间
Cyclotron space

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

180平林下休憩空间,景墙搭配坐凳将场地围合,边界的处理,也采用了虚实结合的方式,局部释放视线可见外部绿林与内部融为一体。

180 square meters of open space under the forest, the scenic wall and the bench enclose the site, and the boundary is also treated in a way of combining the virtual and the real. The local release of the line of sight shows that the external green forest is integrated with the interior.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

看似随性布局的小径,实则充分考量人的步行习惯,并与周围植物,地形产生互动关系。

The seemingly random layout of the path actually takes full account of people’s walking habits and interacts with the surrounding plants and terrain.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

场地中孤植一颗特选朴树,好像村口的老树和石凳。“何事吟余忽惆怅,村桥原树似故乡”,看到了树,就想到了家。

A specially selected park tree is planted in the site, like the old tree and stone stool at the village entrance. “What’s the matter? I feel melancholy. The original trees in the village are like my hometown”. When I see the trees, I think of my home.

交流空间
Communication space

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

在有限的空间里创造出一片林下的交流空间,光线透过异形亭廊进入休憩座椅,成为一个自由并充满着生活气息的场所。我们希望营造这样一幅景观画面,人们在此畅聊,户外交流场所是促进人们情感的空间,可遮阳避雨,满足相互交流的需求。

Create a communication space under the forest in the limited space, and the light enters the rest seat through the special-shaped Pavilion, becoming a free and full of life. We hope to create such a landscape picture, where people can chat freely. The outdoor communication place is a space to promote people’s emotions, which can be shaded from the sun and rain to meet the needs of mutual communication.

03明月花园
Mingyue Garden

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

参与互动式社区体验的基础,也是连接家庭与社区的纽带,利用木平台高差搭接为孩子们构架一个有趣的童话乐园。苍翠的乔木,在绿坪投下大片阴翳,周边考虑绿化围合,搭配了层次丰富的树种,减弱儿童乐园带来的噪音对社区的影响,同时提升场所安全性。人们在视线开阔的林荫空间下活动,氛围轻松而活跃。

The basis of participating in the interactive community experience is also the link between family and community. The height difference of the wooden platform is used to build an interesting fairy tale paradise for children. The verdant trees cast a large shadow on the green Ping. The surrounding areas are considered to be surrounded by greening, with rich levels of tree species, so as to reduce the impact of the noise brought by the children’s paradise on the community, and improve the safety of the place. People move in the shady space with a wide view. The atmosphere is relaxed and active.

04朗月花园
Langyue Garden

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

大尺度回旋空间,园区亭台交错,结合乌桕、木平台高差打造园区中心景观,以不同的姿态辉映着自然。将多个景观空间围合分布,既保证了功能的系统性,完整性,又使场地之间相辅相成,融合便捷。

Large scale swing space, staggered pavilions in the park, combined with the height difference of Sapium sebiferum and wood platforms to create the central landscape of the park, reflecting nature in different attitudes. Surrounding and distributing multiple landscape spaces not only ensures the systematicness and integrity of functions, but also makes the sites complement each other and integrate conveniently.

05星夜花园
Starry night garden

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

宽广的阳光草坪让孩子们可以嬉戏玩耍,绿油油的阳光草坪肆意躺坐其中,仰望天空云卷云舒,以圆形搭配艺术灯具打造星空场地展现精致、浪漫的风格。

The broad sunny lawn allows children to play. The green sunny lawn lies in it wantonly and looks up at the sky. The sky is full of clouds. The round and artistic lamps are used to create a starry field to show a delicate and romantic style.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

道路的转合丰富了社区空间的层次感,在种植手法上,摒弃了传统的五重绿化配置手法,转而采取更简洁的方式,结合每一处景观节点栽种树木,借此打破线性种植的单调性,从而形成移步异景的感受。

The transition of roads enriches the sense of hierarchy of community space. In terms of planting methods, it abandons the traditional five fold greening configuration method and adopts a more concise way to plant trees in combination with each landscape node, so as to break the monotony of linear planting and form the feeling of moving landscape.

06入户空间
Indoor space

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

当树梢的叶子融入夜色,入户门厅的灯亮了起来,花境让回家有了仪式感,老人们坐在座椅上等着还没玩够的孩子们,健身回来的人们在扶杆上拉伸压腿。更便捷、更人性化的入户空间设计让社区生活更有温度.

When the leaves on the treetops melt into the night, the lights in the entrance hall light up, and the flower border gives a sense of ceremony to go home. The old people sit on the seats waiting for the children who haven’t played enough, and the people who come back from fitness stretch their legs on the handrails. More convenient and humanized entry space design makes community life more warm.

07配套设施
supporting facilities

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德
▲宅前活动空间

营造精致的入户界面,地面的趣味涂装与可移动设施的组合,在不影响消防安全的基础上,让门前的场地拥有了更多可能。

The combination of exquisite entry interface, interesting painting of the ground and movable facilities makes the site in front of the door more possible without affecting fire safety.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

归家巷道以精致绿化小径搭配宅间休闲会客空间组成,入户区以深色景墙和景观灯具强化仪式感,小径中多层绿化围合静谧宅间空间,让身心回归自然。

The home lane is composed of exquisite green paths and leisure reception spaces between the houses. The entrance area uses dark landscape walls and landscape lamps to strengthen the sense of ceremony. The multi-layer green in the path encloses the quiet space between the houses, so that the body and mind return to nature.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德
▲环跑道

园区内还为热爱跑步的业主们设计1200m超长的健康跑道,运动带来的多巴胺分泌,是忙碌生活最好的调剂,在大自然里尤其。为热爱户外的您提供多种活动可塑空间,近在家门的便捷,色彩跃动的塑胶跑道,仿佛时刻发出召唤:快,换上跑鞋,我们运动去!

The park also designs a 1200m long healthy track for owners who love running. The dopamine secretion brought by exercise is the best adjustment for busy life, especially in nature. For you who love outdoor activities, it provides a variety of plastic spaces. The convenient and colorful plastic track near your home seems to be calling all the time: quickly, put on your running shoes, and let’s go!

08落地精工品质
Landing precision quality

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

施工组现场驻场,精准掌握设计意愿与施工技术要点,对于材料质量、施工工艺、植物选型、细节工作等各方面严格把控,力求景观设计效果完美落地。

The construction team is stationed on the site, accurately grasp the design intention and key points of construction technology, and strictly control the material quality, construction technology, plant selection, detail work and other aspects, so as to strive for the perfect landing of the landscape design effect.

09结语
Epilogue

约翰·列侬曾说:“当我们正在为生活疲于奔命的时候,生活已经离我们而去。”即使我们习惯了快节奏的城市生活,依旧向往云卷云舒的休闲慢生活,向往一切美好的事物和愿景,向往记忆中那些浪漫的诗和远方。让微笑成为日常习惯,传递生活中的美好,愿你微笑向暖,一路从容。

John Lennon once said: “when we are struggling for life, life has left us.” Even though we are used to the fast-paced urban life, we still yearn for the leisure and slow life of clouds, all beautiful things and visions, and those romantic poems and distant places in our memory. Let the smile become a daily habit and convey the beauty of life. I wish you a warm smile and a leisurely journey.

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

皖赣旭辉·翡翠江来 景观设计 / 山水比德

项目信息
项目名称:皖赣旭辉·翡翠江来
委托业主:旭辉集团·皖赣区域集团
景观设计:  山水比德上海设计院
建筑设计:上海天华建筑设计有限公司
甲方管理团队:周炳玥、母丽娜、邹翔、盛立丰、胡逸飞、甄诚、夏明星、王志刚、程军
施工单位:上海沪虞园林绿化有限公司
项目地点:安徽 合肥
设计面积:95640㎡
设计时间:2019年10月
建成时间:2022年6月

©版权声明

本文来源于 山水比德查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(1)
上一篇 2022-09-01 10:15
下一篇 2022-09-01 15:39

您可能对以下内容感兴趣:

发表评论

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序