1. 特来设计首页
  2. 建筑设计
  3. 文化建筑
  4. 图书馆

苏州第二图书馆建筑设计/GMP

由GMP设计的苏州第二图书馆将于今年年内正式启用。
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
图书馆日景鸟瞰效果图 © gmp Architects
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
建设中的苏州第二图书馆 © 严律己
苏州第二图书馆位于苏州古城以北,具有教育和娱乐等复合功能,为国内新型图书馆又提供了一例佳作。除了传统图书馆的阅读功能,这座新馆还内置了若干特色阅览室,以及展览空间等文化设施。这座新图书馆将拥有国内首个大型自动化高架仓库图书存储系统,净高约15米的全自动高架仓库面积占6500平方米,藏书量达700万册。智能书库投用之后,库房能根据系统指令,自动调取出所需的书目,并投放到库区外的分拣传输线,通过分拣传输线,把书根据不同类别、不同需求,投放到指定区域,大大提高了运作效率。
Suzhou No. 2 Library locates north of the historic city center, it is an example for a new type of modern public library in China, with an attractive mix of education and entertainment functions. The new library will include areas for traditional library functions, with built-in feature libraries as well as other public functions, such as exhibition spaces. This new library building will also realize the first fully automated high-bay storage system for 7 million books in China, with an area of 6,500 sqm and a clear story height of approx. 15 m. With the intelligent storage system, the warehouse can automatically retrieve the required bibliography according to the system instructions, and deliver it to the sorting transmission line outside the storage area. Through the sorting transmission line, the book can be delivered to the designated area according to different categories and different needs, greatly improving the operational efficiency.
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
图书馆东侧入口日间效果图 © gmp Architects
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
图书馆东侧入口夜景效果图 © gmp Architects
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
图书馆体量生成diagram © gmp Architects
建筑突出的造型是由狭窄的场地限制和对公共空间的要求决定的,复合重叠的功能导向了紧凑的建筑体量。公共图书馆和书库这一虚一实两个体量间的公共空间,既明确了功能分区,也有助于组织入口及各个功能之间的动线,在围合的內院中,扩展为一个诗意的文化广场。
The building’s projecting shape was determined by the narrow site and the requirement for open public spaces. The overlapping of functions results in extremely compact volumes. In the gap between the public library building and the storage builidng, the public space is expanded to include an inner square, creating a poetic atmosphere. This gap not only serves to clearly differentiate the functions, but also helps organizing the entrances and uses.
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
图书馆剖透视图 © gmp Architects
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
入口及文化广场效果图 © gmp Architects
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
围合的內院——文化广场效果图 © gmp Architects
图书馆雕塑感的造型从平行于周边街道的方形平面开始,向上逐层出挑并旋转,以便将周边景观引入室内。通过严格控制的水平分割和轻质铝百叶遮阳,实现了倾斜并逐渐旋转的立面效果,类似一摞旋转叠放的纸张和书籍。
Whereas the ground level with its minimal surface is square and runs parallel to the street, the upper stories expand outward and are rotated so as to provide views of the surrounding landscape. The part of the library façade that is skewed by this rotation is achieved technically by means of strict horizontal segmentation and shaded by light aluminum louvers, creating a clear resemblance to a skewed stack of papers and books. The translucent louvers provide filtered views and distinctive light radiation.
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
立面细部 © 严律己
与公共图书馆透明的立面相对应,书库的外观设计,营造了一种坚固与安全的建筑形象。厚实的外墙设计采用水平线条肌理的清水混凝土,与上层的功能之间通过一个玻璃幕墙围合的露台隔开。混凝土表面的木纹肌理也为建筑带来了自然的气质。
In contrast with the transparent facade of the public library, the appearance of the storage building provides the image of a sturdy and safe place. The closed façade of the book storage area will comprise horizontally structured, exposed concrete separated from upper-layer functions by an inset glass façade with a terrace around the circumference. The surface of the fair-face concrete with wooden texture also brings the nature concept to the design.
新图书馆的北边还有一片开阔的绿地作为书香公园,提供了室外阅读休闲空间。建成后的整个地块,将成为苏州市北部的新地标和市民的新文化中心。
There is a huge park to the north of the library which provides leisure outdoor reading places. The complete plot will be a landmark in the north of Suzhou and become a new culture center for the citizen.
苏州第二图书馆建筑设计/GMP
图书馆夜景鸟瞰效果图 © gmp Architects
设计竞赛:2014年一等奖
设计:曼哈德·冯·格康,尼古劳斯·格茨以及玛德琳·唯斯
竞赛阶段负责人:孔晡虹,马丁·弗里德里希
竞赛阶段设计团队:任培英,法比安·施里特,阚立婧,穆斯特法·奥贝德,王轶群,张博维
实施阶段负责人:严律己
实施阶段设计团队:白云洁,马丁·弗里德里希,李晨,钱烈,任培英,孙煜,徐徐凤,姚尧,史晓卉
中国项目管理:潘梅
结构设计:施莱希·贝格曼及合伙人工程师事务所
幕墙顾问:华纳工程咨询有限公司
景观规划:WES景观设计事务所
中方合作设计单位:东南大学建筑设计研究院有限公司
业主:苏州图书馆
建筑面积:45,300m²
建设周期:2015年至今
藏书量:约7,000,000册
competition 2014–1st Prize
Design Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss
Project leaders competition Kong Buhong, Martin Friedrich
Team competition Ren Peiying, Fabian Schlitt,  Kan Lijing, Mustafa Obaid, WangYiqun, Zhang Bowei
Project leader construction Yan Lyuji
Teamconstruction Bai Yunjie, Martin Friedrich, Li Chen, Qian Lie, Ren Peiying, Sun Yu, Xu Xufeng, Yao Yao, Shi Xiaohui
Projectmanagent China Pan Mei
Structural design schlaich bergermann partner sbp GmbH
Facade consultant SuP Ingenieure GmbH
Landscape design WES GmbH LandschaftsArchitektur
Partner office China Architects& Engineers, Co., Ltd. of Southeast University
Client Suzhou Library
Gross floor area 45,300 m²
Construction period since 2015
Size about 7,000,000 books

©版权声明

本文来源于 GMP建筑师事务所查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、敬付稿酬,澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论

联系我们

特来设计官方微信号

在线咨询:
邮件:admin#Tlaidesign.com

QR code