苏州 ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室 室内设计 / 有点建筑

有点建筑设计受ACG国际艺术教育中心的委托设计其在苏州的总部校区。场地位于苏州工业园区CBD的一栋高层写字楼之中,由三间店铺组合成一个L型场地。校方希望在一个月的装修期限内,通过有限的预算打造一个舒适,独特,适合艺术创作的学习与办公环境。500平的空间需要满足四个艺术门类的工作室,小型研讨教室,作品展厅,公共自习区,摄影区等多种功能。

Someone Studio was commissioned by ATA Creativity Global to design its campus in Suzhou. The site is in a high-rise office building in the CBD of Suzhou Industrial Park. Three office space are combined into an L-shaped site. The school hopes to create a comfortable and unique study environment, suitable for artistic creation within a one-month renovation period and a very limited budget. The 500-square-meter space needs to meet various functions such as studios for four art majors, small seminar classrooms, art exhibition area, self-study zone, and photography stage.

由于场地极为规整且面宽不宽,整体的功能布局与流线十分清晰简单,前端布置展厅,后端布置教室。如何在方正普通的场地中打造出有趣特别的,与普通教学空间有差异化的空间成为了本次设计的重点。

Provided with a regular and linear shape site, the overall functional layout and circulation is very clear and simple, with exhibition halls at the front and classrooms at the back. How to create an interesting and unique space in the ordinary venue, which is different from the normalstudy space, became the focus of this design.

▼教学空间概览 ©林圭佳栋
Overview of teaching space © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

在平面布置上,由于小教室的尺寸小,排布密集,平时的使用率不高,因此我们将它们布置在靠墙一侧的位置,避免挡住落地窗的光线与景色。服装设计,空间设计,平面设计和动画设计四间大工作室同时讲课的几率不高,对隔音的要求相对较低,更类似于专业内同学老师聚集的工作区。因此我们将大教室做成半开放的形式,布置在靠近落地窗的一侧,使得空间整体视觉上更加开阔,自然光线也得以照进内侧的小教室。

In terms of layout, due to the small size and dense arrangement of small classrooms, the usual usage rate is not high, so we arranged them on the side of the wall to avoid blocking the light and scenery of the floor-to-ceiling windows. The four major studios of clothing design, space design, graphic design and animation design have a low chance of giving lectures at the same time, and the requirements for sound insulation are relatively low, more similar to the work area where students and teachers gather in the major. Therefore, we made the large classroom into a semi-open form and arranged it on the side close to the floor-to-ceiling windows, so that the overall visual experience of the spaceis more open, and natural light can also shine into the small classroom on the inside.

▼平面设计教室 ©林圭佳栋
Graphic Design Classroom © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

▼小型研讨教室 ©林圭佳栋
Small seminar classroom © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

▼多功能休息区 ©林圭佳栋
Multifunctional rest area © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

布置完平面功能之后,我们从硬装的造型入手来增加空间的趣味性和差异化,提出了“艺术仓库”的设计概念,艺术教育中心不仅是当下的培训教室,也是未来艺术家、设计师的预备基地,存储着未来的艺术人才和艺术作品。因此我们提取“艺术仓库”作为主题,空间内的新建墙面不再是只有100厚度的隔墙,而是集储物,展示,座位,隔断,橱窗等多功能于一体的“小型仓库”。通过墙面上门窗的凹凸造型,展示柜的隔断,营造出多个方盒子型的仓储空间,对内可以隔音,创造安静的私人学习空间,而外圈可以提供半围合的创作空间,展示艺术作品。

After laid out thefunction in plan, we started with the hard-covered shape in order to add interest and diversity. We proposed the design concept of “art warehouse”. The art education center is not only the current training classroom, but also the future artists and designers. A preparatory base to store future artistic talents and works of art. Therefore, we take “art warehouse” as the theme. The new wall in the space is no longer a partition wall with a thickness of only 100, but a “small warehouse” integrating storage, display, seating, partition, window and other functions. Through the concave and convex shapes of the doors and windows on the wall and the partition of the display cabinet, multiple square box-shaped storage spaces are created, which can be soundproofed internally, creating a quiet private study room while the outer ring provide a semi-enclosed creativity zone, as well as display racks.

▼“艺术仓库” ©林圭佳栋
“Art Warehouse” © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

同时,因为小教室隔断墙面兼具了座位的功能,原本的过道不再是简单的交通空间,在摆放桌椅之后,过道兼具了学习研讨的功能。整个空间的结构因为“艺术仓库”概念的引进,由教室-过道-教室的三段式单一布置,变为了教室-共享研讨\过道-教室的多层次复合结构,形成了从私密到开放的过渡。整个教学空间无论是从功能使用上还是视觉层次上都更加丰富。

Meanwhile, because the partition wall of the small classroom also functions as a seat, the original aisle is no longer a simple traffic space. After the tables and chairs are placed, the aisle also has the function of learning and discussion. Due to the introduction of the concept of “art warehouse”, the structure of the entire space has changed from a three-stage single arrangement of classroom-aisle-classroom to a multi-level composite structure of classroom-sharing seminar\aisle-classroom, forming a transition from private to the openness. The entire art classroom is richer both in terms of functional use and visual level.

▼共享学习空间 ©林圭佳栋
Shared learning space © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

除了小教室,空间内其它隔断也都遵循着“仓储与展示一体”的原则,大教室的隔断墙对外可以钉贴挂画,对内存储学生做模型用的原材料,在最小的空间实现最大化的功能排布。

In addition to the small classroom, other partitions in the space also follow the principle of “integration of storage and display”. The partition wall of the large classroom can be nailed and hung on the outside, and the raw materials for students to make models can be stored inside, so as to maximize the functional arrangement within the smallest space.

为了使空间的整体氛围更有特点,在材料和颜色的选取上,我们大胆选用了普通装修中作为打底材料的欧松板作为主要材料裸露在外。希望这种原始自然的材料可以营造轻松活泼的氛围,同时加入少量的橘色和蓝色烤漆板以活跃气氛。整体空间没有铺贴多余的装饰材料,顶面未做吊顶。通过在装饰上尽量做减法,使得功能性和展示性一体的欧松板隔断成为视觉的中心和整个设计的重点。

In order to make the overall atmosphere of the space more characteristic, in the selection of materials and colors, we boldly chose the OSB, which is normally been used as base material in regular projects, as the main material to be exposed. It is hoped that this raw and natural material can create a relaxed and lively atmosphere, while adding a small amount of orange and blue varnished boards to liven up the atmosphere. The overall space is not paved with redundant decorative materials, and the ceilingis kept as it is. By doing as much subtraction as possible in decoration, the functional and display-integrated OSB board partition becomes the center of vision and the feature of the whole design.

▼橘色学习空间 ©林圭佳栋
Orange study space © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

▼蓝色休息空间 ©林圭佳栋
Blue rest space © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

空间色彩的选取也与功能有关,教学区以橙色为点缀,橙色在心理上可以使人振奋有活力,有创造力。茶水休息区以蓝色为主,蓝色使人放松安静。一橙一蓝,一动一静,互相穿插交错,组合成完整的教学空间,便于学生和老师劳逸结合。

The selection of space color is also related to functions. The teaching area is decorated with orange, which can make people psychologically invigorating, energetic and creative. The tea rest area is dominated by blue, which makes people relax and quiet. Together, orange and blue,movement andstillness, are interspersed with each other to form a complete teaching space, which is convenient for students and teachers to combine work and rest.

▼蓝色橙色相互融合 ©林圭佳栋
Blue and orange blend with each other © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

L型场地的拐角处两边均有落地窗,是采光观景最好的位置,但由于中间粗大承重柱的存在,无法作为教室使用。因此我们将这块地方安排为多功能休息区。柱子与水吧台结合以节省空间,同时弱化柱子。靠墙设计了台阶式的座位,既可以并排坐人举行小型研讨会议,也可以配合圆桌分散坐人,小组讨论,还可以独坐一桌喝饮料休息放松。

There are floor-to-ceiling windows on both sides of the corner of the L-shaped site, which is the best place for lighting and viewing, but there is a large pillar inserted in it, which is not possible to arrange as a classroom. So we allocated this place as a multifunctional lounge area. The pillars are combined with the water bar to save space while weakening the pillars. A step-type seat is designed against the wall, which can sit side by side for small seminars and meetings, and can also be used with a round table to disperse people, group discussions, or sit alone at a table to drink drinks and relax.

▼多功能休息区台阶式座位 ©林圭佳栋
Step seating in the multi-functional rest area. Image © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

▼水吧台及展架与柱子结合 ©林圭佳栋
Water bar and display rack combined with pillars © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

▼细节材料展示 欧松板 ©林圭佳栋
Detail material display OSB board © Guijiadong Lin
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

▼平面布置图 ©有点建筑设计
Floor plan © Someone Studio
苏州  ACG国际艺术教育中心多学科艺术教室  室内设计 / 有点建筑

项目名称:多学科艺术教室
设计方:有点建筑(苏州有点建筑设计有限公司)
项目设计&完成年份:2021.10-2021.11
主创设计:王乙童、林圭佳栋
项目地址:江苏省苏州市工业园区苏悦广场南楼
建筑面积:500㎡
摄影版权:林圭佳栋
客户:苏州ACG国际艺术教育中心
邮箱:gwenlgjd@hotmail.com
施工造价:35万

project name: Multidisciplinary art classroom
Designer: Someone Studio (Suzhou Youdian Architectural Design Co., Ltd.)
Project Design & Completion Year: 2021.10-2021.11
Main creative design: Yitong Wang, Guijiadong Lin
Project Address: South Building, Suyue Plaza, Suzhou Industrial Park, Jiangsu Province
Building area: 500㎡
Photography copyright: Guijiadong Lin
Client: ATA Creativity Global
Mail: gwenlgjd@hotmail.com
Construction cost: 350,000rmb

©版权声明

感谢  有点建筑 的分享,查看链接。文章内相关项目信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权。若存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(7)
上一篇 2022-05-13 17:06
下一篇 2022-05-14 11:59

您可能对以下内容感兴趣:

发表回复

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序