松阳 米酒工坊 建筑设计 / DnA建筑事务所

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

米酒工坊  Rice Wine Factory
浙江省丽水市松阳县
Songyang County
文化/旅游/景观
Culture/ Tourism/ Landscape

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

大东坝镇山头村的米酒有着悠久的历史。每年秋天糯米成熟后,村民们就开始酿酒,药酒取自当地的辣蓼草,榨成汁添上米粉,经过发酵、晒干等七道以上工序制得酒曲,在酿酒时添加。在松阳,这样的白老酒是大东坝一带村民过年必不可少的传统佳酿。

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

新的米酒工坊整合了原有的家庭工作坊,搭建了一个可标准化生产、商品化经营的联合空间,以促进生态农业、乡村旅游、特色农产品的产业发展,增加农民收入。

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

A new rice wine factory has been programmed to provide a standardized space for large-scale production and branding operations by integrating family workshops into a collective union. It also promotes the ecological agriculture, rural tourism, and specialty agricultural products industries to accelerate the industrial development and increase village income.

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
轴侧图

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

工厂位于村口的一处下沉式场地上,结合场地特征和功能要求,地下一层作为藏酒的酒窖。

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

和道路衔接的地面一层为生产空间,生产的序列沿着场地线性延伸:浸米、煮米、发酵混合、过滤、挤压、杀菌、产品包装。这一系列的工序形成了建筑整体的空间韵律。

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

The factory is situated at the village entry on a sunken site. According to the site characteristics and program requirements, the underground floor serves as the wine cellar for wine collection, and the ground floor connecting with the road serves as the production space. The production space is stretched along the linear site with a series of compartments following the production sequence: rice soaking, cooking, fermentation mixing, filtering, squeezing, high-temperature cooking, sterilization, and product packaging. This series of processes formed the spatial rhythm of the whole building.

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

同时,平行的遮阳步道为参观者提供了参观走廊,也为村民提供了开放的公共休息廊道。

A parallel covered walkway provides viewing corridor for visitors, as well as open public lounge for villagers.

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

地上二层作为休闲体验的观景平台,也是游客和村民的交流空间。

As a viewing platform for leisure, the second floor provides a public platform for both visitors and villagers with tasting rooms and viewing terraces.

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所

建筑形式体量和周边的民宅楼房呼应,采用混凝土建造。拱顶结构成为空间的竖向标识,在不同标高上形成逐渐退减的空间密度。地下室是封闭的酒窖,地面一层兼具生产和参观需求,二层则是开放的平台。

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

The volume of the building corresponds to the surrounding residential buildings, and it is built with concrete. The vault structure becomes the vertical symbol of space, and gradually decreases the spatial density at different levels. The basement is a closed wine cellar. The ground floor has both production and visiting needs, while the second floor is an open platform.

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

根据功能需求,墙面围护采用当地常见的镂空红砖墙,强调了拱顶结构形态。

According to the program requirements, the wall enclosure adopts the local red brick wall, emphasizing the vault structure.

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

米酒生产在传统手工酿造工艺基础上。配备现代化的过滤、杀菌、灌装系统,新厂生产的米酒可销往省内外市场。

Equipped with modern filtration, sterilization and filling systems, the rice wine produced in the new factory has been sold to markets in and outside the province.

项目图纸

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
总平面图

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
首层平面图

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
二层平面图

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
地下一层平面图

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
剖面图

松阳 米酒工坊 建筑设计 /  DnA建筑事务所
立面图

项目地点:浙江省丽水市松阳县大东坝镇山头村
项目功能:工坊/休闲
设计单位:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
设计时间:2017.08-2017.12
施工时间:2018.01-2019.05
建筑面积 : 1863m2
占地面积:621m2
摄影师 : 王子凌
业主:松阳县大东坝镇山头村股份经济合作社
照明设计:清华大学建筑学院张昕工作室
Project Location: Rice Wine Factory, Songyang
Project Function: Workshop/Leisure
Architecture Design: DnA_ Design and Architecture
Design Period: 2017.08-2017.12
Construction Period: 2018.01-2019.05
Gross Floor Area: 1863m2
Building Foot Print: 621m2
Photographer: Wang Ziling
Client: Economic Cooperation Limited of Shantou Village Dadong Ba Town Songyang County
Lighting Design: Zhang Xin Studio, Architecture Department of Tsinghua University

©版权声明

本文来源于 DnA建筑事务所查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(0)
上一篇 2020-10-13 17:45
下一篇 2020-10-14 11:35

您可能对以下内容感兴趣:

发表评论

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序
“特来设计”网站已开通“微信公众号”、“微信小程序”,欢迎扫描右侧悬浮二维码关注!点击右侧×图标可关闭此通知!