上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

“在中国,大宅子都是用有几进庭院来丈量的。家庭是基本的单位,中国人不爱张扬财富,故而筑以高墙。我们祖上的宅子,花园是用来游玩的,有非常简单的黑或红色的后门和灰瓦白墙。”——贝聿铭

In China, mansions are measured with the numbers between entrance to the main room. The family is the basic unit. Chinese do not like to display wealth, so they build high walls around their mansions. In our ancestral houses, gardens were built for pleasure, and it with very simple design of black or red back doors, and grey tile white walls.
By Leohming Pei

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

在上虞江南里传统中式合院,一个好的合院空间应该是融合于景观和建筑之间,更多的去体验天地自然之间给空间带来的生活愉悦,本案设计师希望通过一种融合的空间构建秩序, 来重新定义展现当下的生活方式。

A good courtyard mansion should be integrated between the landscape and architecture in space, and it should be brought the joy of life by space of nature. Therefore, in Shangyu Jiangnanli, the designer hopes to redefine and present the modern life via the integration of space and orders.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

地下一层空间
Underground floor space

打开地下空间,让自然和阳光进入。

To open the underground space and let nature and sunlight enter.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

室内设计通过前期先前介入的方式,重新构述地下空间的意义,家的定义从过去单一的固定空间走向了更为多元的第三空间,将地下空间完全打造成了一个生活真实能发生的场所。

Through the way of earlier intervention, the designer reconstructs the meaning of the underground space. The definition of home has changed from a single fixed space to a more diversified third space, making the underground space a place where real life can happen.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计
茶室
The tea room

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

挑空的中空让阳光更好的进入到屋内,整个空间通过对光的处理,让整个地下空间充满温度如同地面层。

The hollow space allows the sunlight to enter the room better. The entire space is treated with light to make the entire underground space full of temperature like the ground floor.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

在这里所有的空间和家具都遵循着一个设计原则,让整体贯穿在细节之中,无论是传统形制而来的现代造型,精致的收口还是传统提炼的暗红,都恰好的处于每一个属于自己的位置,一切都与空间有关,与生活有关,与自然有关。

All the spaces and furniture here follow a design principle that allows the whole to penetrate into the details. Whether it is a modern shape from a traditional shape, a delicate closet or a traditionally refined dark red, it is exactly where each one belongs. Everything is related to the space, life and nature.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

一楼则是一个体现固定生活方式的空间,在传统园林客厅中有厅、堂之别,它体现了古人对于仪式和生活之间的一种设计,它连接着户外的院子,平和而不失仪式感。

The first floor is a space that reflects a fixed lifestyle. In traditional understanding, a living room is separated into up hall and down hall, one is for ceremony and the other is for family life. It connects the outdoor yard, and makes a peaceful without losing the sense of ceremony.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计
一层空间
The first floor

而在当下的厅堂之中我们重新构建了它,并且融入了时下的生活方式,将窗外的园林与室内空间营造出自然和谐的起居氛围,闲坐于沙发之中,即可将院中草木自然之态尽收眼底。

However, in this design, we rebuild it and integrate it into the modern lifestyle. We create a natural and harmonious living atmosphere. You can sit in the sofa and have a panoramic view of the nature state of the plants and trees in the courtyard.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

顶面精致的玻璃灯让空间更为整体,在传统合院下融合了当代的设计方式,整个现代中式风格下它体现的更为生活和现代感,混搭的家具让人能感受其对生活的一种状态。

The exquisite glass lamp on the top makes the space more integrated. The contemporary design style is integrated under the traditional courtyard house, it reflects a modern Chinese lifestyle. In addition, the mixed furniture makes people feel this design principle profoundly. 

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

二楼的卧室则是精神生活世界中最私密的空间,卧室需要通过一个起居休闲区再进入,让私密感更好地被体现。

On the second floor, the bedroom is the most private space for family. The bedroom needs to enter through living and leisure area, so that the need of privacy can be better considered.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计
主卧空间
The bedroom space

营造卧室也更需要体现其安静状态下的生活空间,走入式衣帽间和主卫合理的设计结合,也让空间具有更多的完整功能性,让日常生活能够有序安静的进行。

The bedroom also needs to reflect its living space in a quiet state. The combination of walk-in closet and reasonable design of the main bathroom allow the space to have more complete functionality and daily life to be carried out in an orderly and quiet manner.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

墙画中的文字与摆件也与园林相呼应,兰亭集序是古代文人对于园林中惬意生活的真实写照,与中式合院的设计和理念不谋而合。

The words and ornaments in the wall paintings also correspond to the gardens. The preface of Lanting Collection is the true portrayal of the comfortable life in traditional China, which coincides with the design and concept of the Chinese style courtyard house.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

江南里不仅仅是一个现代形式下的风格体现,因为园林从来都是一个关于时间的设计。

Jiangnanli is more than a modern style, it is the courtyard house design about time.

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

上虞江南里中式合院样板间室内设计 / 万境室内设计

项目信息
项目名称:上虞江南里
项目地点:上虞
竣工时间:2019年10月
项目类型:样板间
项目面积:420 ㎡
业主单位:蓝城集团
设计单位:万境设计   WJ Design
主创: 胡之乐 
设计团队:叶长青 江丹阳
软装设计:之恩设计
灯光设计: 方方 赵之祥
项目摄影:黄明德
Project info
Project:Shangyu·Jiangnanli
Location:Shangyu
Completed:Oct 2019
Type : Model room
Area : 420 ㎡
Client: Bluetown group
Design : WJ Design
Designer :Tony YE Danyang JIANG
Decoration:ZN Design
Light: Fang FANG Zhixiang ZHAO
Photographer: Mingde HUANG

©版权声明

本文来源于 万境设计查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论
微信号
微信号
公众号
公众号
小程序
小程序
QQ
返回顶部