1. 特来设计首页
  2. 摄影师
  3. fancy images-繁玺视觉

上海 海玥花园示范区 景观设计 / 普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

海玥花园位于南京市河西中央商务区的核心位置,由恒山路相隔为A、B两个地块。目前完工的示范区将永久保留,作为将来A地块的核心景观区域。示范区为一系列大小空间的自然衔接,细节简洁、干净而又丰富。

Located at the centre of Hexi CBD in Nanjing, The One Skyvilla is comprised of two lots separated by Hengshan Road. The recently completed display area will be preserved permanently, which will become the central landscaped area of that lot. With thoughtful arrangements of spaces, the display area is full of simple, clean but rich details.

设计中的整个住宅区外围的景墙均会以石墙面为主,采用干净的浅色系石材结合格栅,满足隐私的同时带有一丝通透。而到示范区入口界面,景墙则转变成为石墙与水纹玻璃的组合,既体现了入口空间的精致,也强调了示范区“隐”的概念。

The bounding wall surrounding the whole residential community will use clean and light-coloured marble as the main material to combine with fences, satisfying both privacy and transparency. While the feature wall of the entry to the display area is a combination of marble and feature glass as a mark for transition, a subtly designed detail to emphasise the concept of “seclusion” of the display area. 

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

我们将人行主入口“隐藏”在一侧的紫薇树下,同时通过庭院步道两侧错落有致的丰富种植、末端的镜面水景结合紫薇树作为对景,打破两侧围合的厚重感,打造低调、静谧的访问体验。

We ‘hid’ the main pedestrian entry under a feature crepe myrtle tree at the corner of the entrance hall, creating a quiet visiting experience through sequential plantings and a mirror water feature with a crepe myrtle tree as an opposite view to balance the feeling of enclosure from the walls.

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

下沉庭院是示范区的核心区域,访客可由入口大堂或室外地面层经弧形钢楼梯进入。这一长近17米的弧形楼梯解决了立体交通和消防疏散的需求,超白钢化玻璃与镜面不锈钢扶手相结合,看起来更加轻盈;楼梯与选型乌桕树的搭配更是形成了人工与自然,斜向弧形与竖向直线的对话。

Internally the sunken courtyard, which can be reached via the basement floor through the entrance building, or the outdoor curved staircase, is the centrepiece of the display area. Almost 17 metres in length, the staircase provides both pedestrian passage and EVA function. The clear glass and stainless steel handrails lightens the long staircase, while its combination with a mature Chinese tallow tree creates a dialogue between the artificial and the natural, the horizontal and the vertical. 

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

考虑到下沉空间面积有限,我们最终选择了大型镜面水景作为下沉庭院的景观主体,视觉上更显清透开阔。水景上的镜面不锈钢旋转雕塑位于场地中轴以及两个VIP洽谈室向外的视野焦点处,结合周围“随意”散置的灯光,和漂浮朦胧的雾森,在夜晚形成一幅独特的景致,阐释了海玥花园“万物”的设计理念。

Considering the limited space of the sunken area, we ultimately decided to design a large mirror water feature as a mainbody of the sunken courtyard to create a more visually broadening view. On the water feature is a centralised rotating sculpture made of stainless steel that appears to ‘float’ on the water in the fog. With ‘casually’ arranged lightings, the water feature creates a unique night view which matches the project concept of “The One”.

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

突出建筑立面的VIP洽谈室打破了下沉庭院围界的框定感;配合庭院四周简洁干净的种植,丰富了整体的空间表现。

The VIP rooms project out beyond the line of the architectural edge, together with the carefully curated plantings, have further added to the spatial complexity of the courtyard. 

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

上海 海玥花园示范区 景观设计 /  普利斯设计集团

海玥花园示范区通过把简洁却丰富的细节化入小而精的空间中,为访客展示了低调舒适的“城中隐居生活”的一个剪影。期待看到未来大区更多精彩设计的落成

By thoughtfully infusing all the above design thinking into the display area, The One Skyvilla Display Area has offered visitors a glimpse into a quiet and secluded life whilst living in the city. We look forward to seeing more great designs in future stages.

项目:海玥花园
Project: The One Skyvilla
客户:上海建工集团
Client: Shanghai Construction Group
地点:中国,江苏,南京
Location: Nanjing, Jiangsu, China
摄影:繁玺视觉 Fancy Image
Photography: 繁玺视觉 Fancy Image

©版权声明

本文来源于 普利斯设计集团查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、敬付稿酬,澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序