上海 金地峯范展示中心 室内设计 / DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

项目所在地区都市化程度较高,设计出发点是在城市环境中寻觅特有的场所精神,通过建筑中的模数ˎ细部ˎ场所三个角度思考,相互结合设计,把设计提升到生活艺术。

The area where the project is located in has a high degree of urbanization. The purpose of this design is to explore the unique Genius loci in the urban environment, and realize the combined design by considering the three architectural elements of modulus, details and place, so as to elevate the design to the height of living art.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

创造阶梯
Create Stairs

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

从环境限制(开放度)切入,利用进深及高度形成最初的空间策略——创造阶梯利用折型动线组织空间。

Based on the environmental constraints (openness), the initial spatial strategy is developed with depth and height – using a folding traffic flow to build creative stairs to organize the space.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

展厅由两个在垂直方向上相互偏移的矩形体量组成。

The exhibition hall consists of two rectangular volumes that are offset vertically from each other.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

在入口的大尺度空间,人的视野被控制在矩形空间中,将积木般般简单几何形体交错放在10米高空间中。由上而下层层退缩的空间体量,形成了面对街道的主要界面。提出了一种雕塑式的表达方式,即悬挑, “巨大、坚实的立方体砂岩面石材通过三个连续叠加的台阶向顶部延伸,总共5米,每个台阶都展示了三个画廊楼层中的一个部分。”这些后退的体量吸引访客从街道进入后场,同时它们作为优秀的展览空间,每一个都随着上升而逐渐拉长,延伸。

The large scale entrance space allows the view to be controlled within the rectangular space. Simple, block-like geometries are interlaced in a 10-meter-high space. The volume retreating from top to bottom forms the main interface facing the street. This leads to the sculptural expression of cantilever. “The giant, solid cubic sandstone faceted stone extends to the top through three successive overlaid steps. Its total length is 5 meters, and each step shows a section of one of the three gallery floors.” These receding volumes guide visitors to enter the back yard from the street. Meanwhile, as excellent exhibition spaces, each of them gradually elongates and extends as they rise.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

台阶不仅仅形成了展示和行进的动线,还抬高了人们的视线高度,而且也创造出了二层球型艺术装置的中心感,通过台阶的抬升,球体俨然成为了一个焦点。

The steps form a traffic flow for display and movement, and raise the height of sighting line. In addition, they also create a kind of centered feeling for the ball-shaped art installation in the second floor. As the steps rise, the ball becomes a focal point.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

自然光线
Natural Light

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

在二层的中心墙体设计中,让一字型楼梯上方的天窗光线照进室内,我们设计了一个墙体上的“异型斜体切口”,并在天窗的垂直面上附加了镜面材质,这样的设置,可在洽谈区的某些角度看见天空。

On the second floor, the central wall is designed to allow light from a skylight above the “one character” shaped staircase. We design an “abnormally shaped italic notch” on the wall and add mirror material on the vertical surface of the skylight. This arrangement allows people to see the sky from certain angles in the negotiation area.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

通往一层的楼梯在视觉上起到了一个延展性,简练的线条设计与呼应错落的形体,通过设置垂直共享空间,在墙面开洞及顶面的天光引入,使人与空间相互交融,产生对话。

The staircase leading to the first floor extends the view. Concise line design and scattered form echo each other. The vertical shared space, the holes in the wall and the introduction of natural light on the top surface enable people and space to achieve mutual integration and dialogue.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

材料与工艺
Materials and Techniques

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

设计师将墙面、顶面、门洞及其他各种元素组合在一起,并试图减少材料类别的方式,来实现的。

The designers integrate walls, top plane, door openings and various other elements, and try to reduce material categories.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

材料的工艺制作还原了原材料的许多精致的特征,墙面石材也用低光泽的方式进行了抛光。这种表面看起来难以察觉,减少了石头的亮度,让石头的不同色调肌理显现出来。

The craftsmanship of the material restores many of the delicate features of the raw material, and the wall stones are polished in a low-gloss manner. This approach reduces the brightness of the stone and is imperceptible in appearance, allowing different color tones and textures of the stone to come out.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

如此一来,大量的大理石,构成了前场的视觉基底,人们可以集中注意观察材料。灰白的空间空荡又中性,在这里珍贵的石材镶嵌在不同角落。

In this way, a large amount of marble forms a visual base for the front yard, allowing people to focus their attention on the material. The grey space is empty and neutral, where precious stones are inlaid in different corners.

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

上海 金地峯范展示中心 室内设计  /  DOME&ASSOCIATES董世建筑

工程档案
项目名称 | 金地峯范展示中心
Project name: GEMDALE UP VIEW
业主信息 | 金地集团华东区域公司
Client: Gemdale East China Regional Co. Ltd
地理位置 | 上海市
Location: Shanghai
完成时间 | 2021
Completed time: 2021
项目面积 | 1500 m²
Area: 1500 m²
室内设计 | DOME&ASSOCIATES董世建筑
Interior Design: DOME&ASSOCIATES
建筑设计 | 上海日清建筑设计有限公司
Architectural Design: Lacime architects
景观设计 | 上海五贝景观设计有限公司
Landscape design: Shanghai Wubei Landscape Design Co., Ltd
甲方团队 | 夏颖华、王振宇、姚宇、吴梅月、汪丹
Client team: Xia Yinghua, Wang Zhenyu, Yao Yu, Wu Meiyue, Wang Dan
设计团队 | 苏军、赵予晴、钟雪春、肖聪、孙国齐
Design team: Su Jun, Zhao Yuqing, Zhong Xuechun, Xiao Cong, Sun Guoqi
设计指导 | 董文鹏、邵青
Design guide : Dong Wenpeng, Shao Qing
艺术策划|NOTHINGGALLERY
Art curators : NothingGallery
室内摄影 | 啊光、筑技摄影
Photography: Aguang, Zhuji images

©版权声明

感谢  DOME&ASSOCIATES董世建筑 的分享,查看链接。文章内相关项目信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权。若存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论
微信号
微信号
公众号
公众号
小程序
小程序
QQ
返回顶部