1. 首页
  2. 设计单位
  3. lacime-日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

对于华东师大来说,丽娃河是校河,也是校园记忆的载体,对丽娃河依恋的情结深深植根于华东师大人的心中。

For ECNU, Liwa River is the mother river, and the carrier of campus memory. Alumni have always buried the love for it deeply in their hearts.

▼丽娃河畔及书吧,Liwa River and the bookbar  ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

基地区位
Site Location

项目位于华东师范大学丽娃河畔,西侧为河道,东侧紧邻丽娃路,南至丽虹桥,北至动力科截止。沿河道由北向南依次分布学生宿舍区、教学楼区、教师生活区三大部分,而基地处于核心的教学楼区,也是整个校园十字形空间轴线的中心。

The renovation project locates along the riverside, the core of teaching buildings area and the centerline of the campus. The warehouse for building materials was in idle or abandoned. The structure of the Chong’er Pavilion nearby is well maintained, but the space is not opened and less active. Besides, landscape resources are barely utilized, thus the whole place is not functioning.

▼区位,location
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

现状分析
Original Status Analysis

基地内教材科大楼是上世纪40年代建造的,属于风貌保护区范围,现由于校园的发展,导致原有功能废弃。侧亭较为封闭,空间氛围缺乏营造,导致空间利用率较低。同时基地整体空间对于丽娃河沿河景观资源未充分利用。

▼基地区域鸟瞰。aerial view of the site   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

修缮设计理念& “多元化功能”置入
Concept & Multiple Function Placement

在修缮过程中将周边空间进行整合,在保留原有建筑形式上聚合阅览、展示、品茶、休憩等综合性功能,满足学生、老师、市民,不同人群的需求。将通过性空间变为可停留性空间,提高丽娃沿岸的空间品质感。

During renovation, the surrounding space has been combined. With the existing architectural structure being kept, new functions such as reading, displaying, tea drinking and relaxing are created to satisfy different needs from students, teachers, civilians and other groups. Through conversion of the space from transition to staying, the banks along the Li’wa River have been greatly upgraded.

▼体系分析,system analysis
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼在保留原有建筑形式上聚合新功能,with the existing architectural structure being kept, new functions are added into the project
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

书吧修缮设计
Bookbar Reconstruction

原有教材科为单层建筑,功能上不能完全作为书吧的功能需求,所以在保留原有建筑形式的基础上,通过局部加建来完善书吧功能,对周边环境以及地域文脉进行回应。整体修缮延续原有建筑坡屋顶,通过玻璃房、钢构架的置入,弥补原有空间不足的问题,同时塑造入口的识别性。聚合了阅览、展示、品茶、休憩等综合性功能,通过增加局部二层以及入口玻璃房的方式,保留原有建筑结构,适应新的功能需求。增加玻璃房作为书吧入口的缓冲空间的同时,弥补原有室内面积不足的问题。利用坡屋顶檐下空间,置入局部夹层,改善原有教材科功能空间面积不足的基础上,打造私密性的思考、交流空间,与一层开放性空间形成对比。在功能布局上,一层将沿河景观面打开,作为开放空间,充分利用沿河景观资源,设置阅览、交流空间,同时提供咖啡、茶点等简餐,满足阅读者的使用需求。内侧作为安静阅读空间,通过中间的楼梯划分公共、私密性空间。功能分区明确,使体验者在书吧找到存在感及归属感。同时边庭的设置,使原本条形的空间增加层次感。

▼设计策略,design approach
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

L2 is partially expanded and a glass house is added at the entrance, which enlarges the whole space. In terms of function planning, L1 broadens the river view when coffee, tea and snack are provided inside the open space. On the other side, partial mezzanine is added under the slope roof, creating a private space for thinking and reading.

▼充满识别性的书吧入口,entrance of the bookbar with special identity   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼独特的红砖纹理,unique red brick texture   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼内部天井,patio   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼沿河开敞的阅读区,reading space opens to the river view   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼中间的楼梯划分公共、私密性空间,public and private areas are divided by central stairs   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼二层景观露台,terrace with a great view to the river on the second floor   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

侧亭修缮设计
Chonger Pavilion Reconstruction

在侧亭的修缮设计中,通过对亭身做最大程度的保留,拆除原有玻璃门窗,将空间打开。并将底座加以修饰,通过折线形的处理,将底座修缮为雕塑的形象,意示历史之舟,承载着华师大辉煌的校史,亦如一盏水灯长燃希望的烛火漂浮在河面上。

During the renovation of Chong’er Pavilion, the space is again broadened, by keeping the body as much as possible while demolishing the existing glass door and windows. Through fold-line treatment, the base is decorated and remade as a sculpture, symbolizing the boat of the glorious history of ECNU and an ever-illuminating water lantern floating on the river.

▼亭身做最大程度的保留,拆除原有玻璃门窗,将空间打开,by keeping the pavilion body as much as possible, the existing glass door and windows are demolished  ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

路径可达&空间结构的连续性
Route Reachable & Space Continuity

路径可达性的营造中,以建筑景观一体化为修缮理念,提取建筑折线形的建筑符号,运用到节点空间的组织中。通过折线性景观步道,将修缮的书吧空间与侧亭、杉树林有机的联系在一起,并且结合亲水平台、景观小品设置休闲座椅,丰富沿河路径的空间体验。在书吧与侧亭之间设置下沉广场,有助于汇聚人气。下沉广场通过台阶高度的不同,自然形成可供人休憩的空间。中间种植榉树,遮阴的同时,形成空间的聚合性。紧挨书吧一侧,结合不同的空间尺度设置不同的休憩空间,打破原有单调性的沿河步道空间,适宜的空间尺度有利于场所归属感的形成。楼间小道作为书吧与行政楼之间的部分,同样采用折线性的铺地,使空间具有引导性。

For accessibility, the renovation concept is based on harmony of architecture and landscape. Through fold-line footpaths, the renovated study blends well with Chong’er Pavilion and cedar. Adding waterside platform, sun loungers and partial sunken square, the whole space is fully utilized. Right next to one side of the study, a public open space is added to break the dullness and create coziness. Fold-line paving is used in the walk path inside the building, making the space in consistency.

▼林间小径-路径可达性的营造中,以建筑景观一体化为修缮理念,grove path-for accessibility, the renovation concept is based on harmony of architecture and landscape   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼沿河景观步道,walkway along the river   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

传统建筑符号、材料的使用
The Use of Architectural Language & Materials

将原有教材科屋顶坡度作为元素符号进行提取、转译,使空间保持整体性的统一,又通过材质、尺寸、细节的处理,营造空间识别性、延续原有的场所记忆。

▼细节,detail   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

Extracting and transforming the features of existing slope roof of the teaching faculty maintain the unity of overall space and create specialty and continuity of the fond memory for the original space by texture, size and details of new materials. The grey zone at the entrance transfers single space to a space of planes. The glass house proportionately shrinks the existing gable and connects the existing building with steel structure by a virtual space. Hollow-out bricks make the building and surrounding environment harmonious and fun.

▼书吧入口及下沉广场夜景,night view of the bookbar entrance and the sunken plaza   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼夜晚临窗阅读一景, window reading scene at night   ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼沿河夜景,night view along the river  ©张虔希
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼总平面图,site plan
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼一层平面,first floor plan
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼二层平面,second floor plan
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

▼剖透视,perspective section
上海华东师范大学丽娃河畔书吧设计/日清设计

项目名称:华东师范大学丽娃河畔书吧修缮
设计方: 上海日清建筑设计有限公司
公司网站: http://www.lacime-sh.com/
联系邮箱:l381282342@163.com
项目设计 & 完成年份:2019
主创及设计团队:宋照青 李晟 石哲宇 李颖超 刘悦怡 欧兴
项目地址:华东师范大学丽娃河畔,上海,中国
建筑面积:388㎡
摄影版权:张虔希
合作方 :景观设计丨上海日清景观设计有限公司;室内设计丨赵牧桓室内设计研究室;业主团队丨肖严航 林俊毅 李俊杰 孙诗雨;景观团队丨章翼 洪本强 谢伟峰 王小艳 吴蓓丽 陈洁;室内团队丨赵牧桓 王颖建 段珍妮
客户:华东师范大学、旭辉集团股份有限公司
品牌: 宜兴欣鼎Yixing xindin 红砖Red brick ,旷扬钢铁Kuang Yang steel 耐候钢锈蚀钢板Corrosion resistant steel plate,德州瑞百利(晶华)玻璃砖有限公司Dezhou ribaili (jinghua) glass brick co., LTD 玻璃砖Vitreous brick
作者:刘悦怡

本文来源于谷德网点此查看原文。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、敬付稿酬,澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论

联系我们

特来设计官方微信号

在线咨询:
邮件:admin#Tlaidesign.com

QR code