勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

项目背景
-Project Background-

项目位于广东省深圳市光明新区,此次设计为光明正大城二期(即05/06地块)
The project is located in Guangming New District, Shenzhen, Guangdong Province, and this design is for Guangming Zhengda City Phase II

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲项目解读,Design Scope

项目从竖向上划分为6层进行设计,创造不同的体验空间
The project has been vertically analysed and divided into 6 levels to make better use of space

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲设计范围,Design Scope

设计主题
-Design Theme-

选取花中四君子之一的“竹”作为整体意向基调,借竹的高风亮节、节节高升的寓意,既是借物喻人,同时也包含着对生活的美好希望

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲设计主题,Design Theme

灰色为主调,辅以暖色调
Grey as the main tone, complemented by warm tones

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲设计调性,Design Tone

绿竹入幽径,青萝拂行衣
-Green bamboo into the path, green roses brush the walking clothes-

主入口区域利用错层坐台和花池弱化大台阶带来的视觉压迫,同时,多类型的灯光处理让归家之路更具温暖的氛围感

The main entrance area uses a staggered seating platform and planters to reduce the visual oppressiveness of the large steps, while a variety of lighting treatments give a warm ambience to the journey home

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲1F#次入口区域,Secondary entrance area

2F为内部活动花园,主要分为中心亭院、儿童区和长者哲思园三部分,主要方便居民日常游憩

2F is the activity garden, mainly divided into three parts: the Philosophical Trail, the core courtyard and the children’s area, which is mainly convenient for residents’ daily recreation

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲鸟瞰图,Aerial view

入口处景墙采用古堡灰打造立面,结合开放式植物对景营造诗意归家窗景,门禁对景用远山灰岩板结合竹果雕塑,既能观赏又具有一定的障景作用

The entrance wall is made of ancient fortress grey facade combined with open plant counterpoint to create a poetic homecoming window view, and the doorway counterpoint is made of distant mountain grey-like rock slabs combined with bamboo and fruit sculpture, which is both ornamental and has a certain barrier effect

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#入口景墙,Entrance Wall

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲远山灰与竹果雕塑,Detail Design

中庭采用木纹金属廊架,结合造型松、及特殊工艺切割的月石,营造充满哲学意境的中庭景观,并通过不同时段形成的不同光影营造不同景观,四周布置座椅可供人们坐庭观景

The atrium uses a wood-grained metal corridor, combined with stylized pine and specially cut moonstones, to create a philosophical atrium landscape with different light and shadows at different times of the day, surrounded by seating for people to sit and watch the scenery

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#核心庭院廊架,Core courtyard porch

儿童区采用彩色现浇地垫,地垫以波板糖为灵感,结合场地风井条件化弊为利,辅以全龄活动器械

Children’s area uses colorful children’s safety plastic mats, the mats are inspired by boilerplate candy and bright colors

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#儿童区鸟瞰图,Aerial view of children’s area

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#化风井为彩虹蹦床,Children’s area activity equipment

儿童区内侧,利用整体光影格栅搭配错位手法营造秘境感,同时巧妙地同建筑外立面融合,通往3F泳池场地

The overall light and shadow grid with a staggered approach creates a sense of secrecy and is subtly integrated into the building facade, leading to the 3F pool area

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#儿童区,Children’s area

庭院虽小,曲径通幽
The courtyard is small, but the paths are narrow

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#哲思园,Philosophical Garden

项目一大亮点为利用通风井进行功能设计,使场地利用率最大化为业主所使用

Functional design using ventilation shafts to maximise site utilisation for the owner

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#通风井设计,Ventilation shaft

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲2F#通风井实景,Ventilation shaft

架空层内布置器械居民提供锻炼身体的场所

Equipment in the elevated floor provides a place for residents to exercise

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲1F#架空层,Open Floor

利用花箱格栅界定室内外空间,停坐间同时享户外绿意

Flower boxes defines the indoor and outdoor space, with a pause for sitting and a view of the outdoors

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲1F#架空层,Open Floor

架空层平立面采用古堡灰瓷砖铺装,同时设置小型吧台,既可以个人休闲观景,也方便邻里或朋友之间聚会

The outdoor garden is paved in old castle grey tiles, with a small bar in the garden for personal relaxation, as well as for gatherings between neighbours or friends

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲入户空间,Entrance space

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲通往3F的光影廊,Light and Shadow Gallery

通过光影廊可以来到3F的露天泳池,景观视线进一步开阔,泳池底利用马赛克拼贴竹叶图案

The light and shadow corridor leads to the open-air pool on 3F, which opens up the view to a mosaic of bamboo leaves at the bottom of the pool

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
迎直梯而上进入05地块5F架空层,穿过架空层来到小而精的屋顶花园,在建筑光影下这里是一处通风的阴凉处,适合业主观景、放空,或三五好友交流

The roof garden is an airy and shady place under the light and shadow of the building, suitable for owners to watch the scenery, relax, or communicate with friends

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲5F#户外花园,Aerial view Of the outdoor garden

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲5F#户外花园,Outdoor Garden

14F办公花园利用地面铺装颜色对比形成纹理感,将竹叶形态抽象为地面的深色铺装,利用四周植物围合划分空间,营造内部空间的完整统一

The 14F office garden uses the contrast of the ground paving to create a sense of texture, abstracting the bamboo leaf form into the dark ground paving and using the surrounding plants to divide the space to create a complete unity of the internal space

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计

勤诚达正大城二期 景观设计 / 普瑞得设计
▲14F#屋顶休闲花园,Rooftop leisure garden

项目名称:勤诚达正大城二期
项目地点:深圳市光明区长升路
建成时间:2022年3月
设计面积:18196㎡
业主单位:深圳市勤诚达集团有限公司
设计团队:普瑞得设计——景观组
摄影团队:有度建筑摄影

©版权声明

本文来源于 普瑞得设计查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(4)
上一篇 2022-12-09 11:50
下一篇 2022-12-09 17:56

您可能对以下内容感兴趣:

发表评论

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序