南宁中南十洲 景观设计 / 荷于景观

邂逅秘境森林,与自然不期而遇。
与悦享相关的故事也悄然拉开帷幕。
山涧雾林、河湖浅溪、萤火飞舞、星河流转、光影交错、生物精灵……
心中所想,愿你所愿

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

01
项目思考
BACKGROUND

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

项目基地位于南宁五象新区五象南板块,是南宁市政府重点发展的核心产业基地,项目紧邻G325、南北高速,待规划路网建成,到达便利。

The project base is located in the Wuxiang South Section of Wuxiang New District, Nanning. It is the core industrial base developed by Nanning Municipal Government. The project is close to G325 and the North-South Expressway. The planned road network will be completed and will be easily accessible.

A、人流导入难题

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

基于区域规划道路均为修建通车,项目启动初期主要人流来向从西侧G325导入,进出展示区借用临时施工便道。

Based on the regional planning, the roads are all built and opened to traffic. At the beginning of the project, the main flow of people will be introduced from the west side G325, and temporary construction access roads will be used to enter and exit the exhibition area.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

B、建筑落位选址

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【规划分析】

1. 示范区所在区域为规划沿街商业,商业建筑形态利于对项目形象和品质较好的诠释。
2. 道路南侧紧邻未来区域45m宽城市主干道,流量大且昭示性好。

The area where the demonstration area is located is a planned commercial along the street, and the commercial building form is conducive to a better interpretation of the project image and quality.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【基地空间落位】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【现场踏勘】

基地内地形复杂,沟壑纵横,高差变化较大。
The terrain in the base is complex, ravines are vertical and horizontal, and the height difference varies greatly.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【现状空间还原】

基于建筑规划分析前期土方平整量较大,有西侧及南侧护坡高差需处理,西南侧为填方区,有沉降风险,需用杉木桩及浇筑混凝土盖板结构强化基础;

Based on the analysis of architectural planning, the amount of earthwork leveling in the early stage is relatively large, and the slope protection height difference on the west side and the south side needs to be dealt with.

C、空间框架搭建

建筑以“森林中的小屋,公园里的家”为设计主题概念,线条简单硬朗、造型感极强,浓厚的文化、艺术气息,犹如未来城市空间的艺术品。

The design of the building is based on the theme concept of “a house in a forest, a home in a park”, with simple and tough lines, a strong sense of shape, and a strong cultural and artistic atmosphere, just like the art of future urban space.

景观理念顺应而生

【景观将是建筑的延展面,相互映衬】

The landscape will be the extension of the building, reflecting each other.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

人居与自然,
共融,共生,共享
探寻心中的秘境森林
开启一场怡情悦性的”森活穿梭之旅

D、设计语言提炼

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【元素提取】

E、思考与策略

01. 填方区、挖方区如何解决?建筑及景观空间如何组织?
How to solve the filling area and excavation area? How is the relationship between architecture and landscape space ?

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

02. 前场东西向狭长界面如何形成昭示性界面并兼具商业调性?
How does the front-field east-west narrow and long interface form a clear interface and have a commercial tone?

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

前场作为未来社区商业街一部分,设计遵循少拆改,并能符合商业空间调性的原则,同时又能符合前期营销展示使用,展开空间营造。
As a part of the commercial street in the future community, the design of the front field follows the principle of less dismantling and modification.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

前场只拆除门头及翻改东南转角局部绿化并改成铺装。
The front court only demolished the door and renovated the partial greening of the southeast corner and converted it into paving.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

03. 后场南北大纵深空间如何塑造大生活场景?
How the deep space of the north and south of the backcourt shape the big life scene?

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

场地中心地带有一颗十几米高古树——一座自然的纪念品。场地的概念设计是从长远的规划上来保护树木,将它们作为基本元素融入新的布局中,从而创造了一个多样化的展示空间。

作为一棵古龙眼树,仿佛是我们儿时记忆的见证,小心翼翼的演绎着我们那时的梦。像是小时候期待它开花结果的喜悦; 像是果树下奶奶怀里的温暖; 像是风轻拂着脸庞,在树下渐渐入睡的少年,看到他,仿佛,我们从未长大。

In the center of the site there is an ancient tree more than ten meters high-a natural souvenir. The conceptual design of the site is to protect the trees from a long-term plan and integrate them as basic elements into the new layout, thus creating a diverse display space.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

所见即所得 健康TED社区” Z 剧场”

前期设计始终遵循所见及所得的空间原则,后场将中南健康 TED 社区产品的交付标准化中的” Z 剧场”模块融入营造,活动空间弹性多元,可做室外剧场、儿童舞台、户外家庭聚餐等,这是对为未来大区生活情景的优先展示。

The pre-design always follows the space principle of what you see and what you get, and the back field integrates the “Z Theater” module in the standardization of the delivery of Zhongnan Health TED community products into the construction.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

04. 西侧地库5m高差界面如何处理及南北方向3m左右的高差处理方式?
How to deal with the 5m height difference interface of the west basement and how to deal with the height difference of about 3m in the north-south direction?

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

05. 东侧社区商业空间如何塑造商业场景感,以及售楼处与商业建筑间社区次入口如何有效融合衔接?
how does the sales office and the secondary entrance of the commercial building effectively integrate and connect?

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

02
设计过程
DESIGN PROCESS

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【头脑风暴】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【平面草图】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【第二版效果图】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【第三版效果图】

过程建筑朝向改变,重新梳理总图。

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【平面过程稿】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【第四版效果图】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【第五版效果图】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【第六版效果图】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【叠墅样板效果图】

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【商业空间效果图】

经过我们反复推敲,最后得到平面图。

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
【平面图】

03
材质选择与工艺
MATRIAL CRAFT

材质是空间情感的直白输出。
Material is the straightforward output of spatial emotion.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

建筑采用拉槽面芝麻灰竖向错缝排版。
The building adopts the horizontal staggered layout of sesame gray on the grooved surface.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
景观主入口门头采用拉槽面芝麻灰横向齐缝排版。
The front of the main entrance of the landscape adopts sesame gray horizontal stitching layout.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观
确定样板排版并实施。
Determine the template layout and implement it.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

质朴细腻的拉槽纹的质感,使其外表朴素又安静,同时又能强化空间的拉伸感,将精神与空间的美融合在一起,产生一种无法阻挡的震撼之美。

The simple and delicate texture of the grooved pattern makes the appearance simple and quiet, and at the same time it can strengthen the stretch of the space, blend the spirit and the beauty of the space.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

【镜面不锈钢】
将主入口门头侧立柱藏于镜面三角柱内,结构融于环境,使其体量通透轻盈。

The pillars on the side of the main entrance door are hidden in the mirror triangle column, the structure is integrated into the environment, making the volume transparent and light.

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

南宁中南十洲  景观设计 /  荷于景观

原始的木,古拙的石,轻盈的光
带着你跟我们一起探索
隐藏在未来中的绿野仙踪

项目档案
项目名称:中南十洲
项目地址:广西南宁五象南
用地面积:15000㎡
开放时间:2020年6月25日
景观设计:荷于景观设计咨询(上海)有限公司
甲方团队:郭超,覃静思 ,张诚昊, 张霖
方案设计:程刚,王辉,茹雅丽,林心亭,杨瑞鹏,盛赛峰
后期设计总监:程鸣,林小珊
后期项目经理及团队:夏陈成,夏裴杰,李晖
施工单位:广西铧美天工园园林工程设计有限公司
项目摄影:直译建筑摄影

©版权声明

本文来源于 荷于景观查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(4)
上一篇 2020-10-08 09:35
下一篇 2020-10-09 09:52

您可能对以下内容感兴趣:

发表回复

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序