柳沈律师事务所室内办公空间 室内改造设计 / CCDI 智室内设计

本项目为柳沈律师事务所的室内办公改造项目,业主方致力于为全球客户提供专业、全面的知识产权领域法律服务,是广受国内外领军企业认可的中国知识产权律师事务所之一。

This project is an indoor office renovation project of Liushen Intellectual Property. The owner is committed to providing global clients with professional and comprehensive legal services in the field of intellectual property, and is one of the Chinese intellectual property law firms widely recognized by leading domestic and foreign companies.

01 新与旧,改造要点 Design conditions

▼项目区位 location
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

办公空间位于北京市海淀区一写字楼中,改造范围主要为律所接待层,其功能以客户接待、会议和员工培训功能为主。且受制于写字楼大厦标准层空间约束,改造重点不能就“形式”泛泛而谈。

The office space is located in an office building in Haidian District, Beijing. The scope of the project transformation is mainly the reception layer of the law firm, with client reception, conference and staff training functions as the main focus. Due to the constraints of the standard floor space of the office building, the focus of the renovation cannot be discussed in general terms in terms of “form”.

改造前的接待层空间呈现出传统律所“秩序”、“严肃”的风格感官,再加上年代原因,其空间布局过于封闭、缺少光照,整体环境氛围较为压抑。

The reception floor space before the renovation presents the “order” and “serious” style of the traditional law firm. In addition, the space layout is too closed and lacks light, and the overall atmosphere is relatively depressing.

▼项目改造前现场Photos before project renovation
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

基于此,业主希望能通过改造有效提升空间使用率,尽可能增加会议功能区。实现环境明亮、功能至上目标,本次设计重点便围绕“光线”与“功能”的关键需求展开。

Based on this, the owner hopes to effectively increase the space utilization rate through renovation and increase the meeting function area as much as possible. The focus of this design is around the key requirements of “light” and “function”.

02 光与调,是以为序 Light

建筑师既是科学家也是艺术家,从三维的角度解决问题,用结构和材料创造尺度和人性化的空间,捕捉光影变幻,使空间具有审美价值。

——《属于所有人的场所》 理查德·罗杰斯

Architects are both scientists and artists, solving problems in three dimensions,using structure and materials to create scale and humanise space, capture the play of light and shadows, and make an aesthetic impact.

——《A Place for All People》 Richard George Rogers

在设计之初,如何更好地调整布局、在原有大厦布局及开窗条件下,最大限度使自然光源深入到内部空间,成为改造方案讨论的首要关注点。

At the beginning of design, how to better adjust the layout and maximize the penetration of natural light sources into the internal space under the original building layout and window opening conditions has become the primary focus of the discussion of the renovation plan.

项目原始空间布局平面由前台接待区、客人休息区、和围绕分布的6个会议室组成,南北侧和东侧开窗为整体空间内自然光线的主要进入口。由于律师行业在客户案件处理过程中对空间属性要求相对私密,原有空间分隔形式均以厚重实墙为主,极大地限制了自然光照的穿透范围。

The original space layout plan of the project consists of the reception area, guest lounge area and 6 meeting rooms. The windows on the north and south and east sides are the main entrances for natural light in the overall space. Since the lawyer industry has high requirements for privacy in the process of handling client cases, the original space separation methods are mainly thick solid walls, which greatly restricts the penetration range of natural light.

▼项目改造前光照分析Lighting analysis before project renovation
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼项目改造后光照分析Lighting analysis after project renovation
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

设计师从场地条件出发,经由设计推演,将一级自然光源贯穿整个动线,并以透明材质的玻璃隔断、替换原实体隔墙,对整个接待层进行功能布局重构,消除了原有空间的封闭感。

Starting from the site conditions, the designer penetrated the natural light source through the design deduction, and replaced the original solid partition wall with transparent glass partitions, reconstructed the functional layout of the entire reception floor, and eliminated the sense of enclosed space in the original space.

在充分考虑光线的介入后,改造后的空间感官给使用者打开了视觉的光盒,为入口电梯厅、接待区、及区域内通道走廊,都创造出更为明亮的光环境。

After fully considering the intervention of light, the renovated space opens a visual light box for users, creating a brighter light environment for the entrance elevator hall, reception area, and corridors in the area.

▼入口接待区Reception area
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼入口电梯厅Elevator hall
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

在材质的选择中,设计师在入口接待区及东侧茶水间的装饰隔断部分,大量运用了镂空金属板,营造空间的通透感。象征着业主方缩写字母的“s”型金色折面,犹如一张优雅的帘子缓缓落下,拉开了光之序幕。

In the choice of materials, the designer used a large number of hollow metal panels in the decorative partitions of the entrance reception area and the east side tea room to create a sense of transparency in the space. The “s”-shaped golden folded surface, which symbolizes the initials of the owner, falls slowly like an elegant curtain, opening the curtain of light.

▼金色序幕-镂空折面Folded metal sheet
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼走廊通道GIF Corridor
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

此外,考虑到律师在专业司法工作中严肃高压,接待层空间色调皆以柔和、质感的暖色设计为主,一方面体现职业属性的“可靠性”,一方面摒弃刻板严肃的行业印象,通过改造使室内环境变得更简约、年轻化,也旨在通过光与调的协调,营造轻松的工作氛围,实现环境减压,达到沟通无间。

In addition, considering the seriousness and high pressure of lawyers’ work, the tone of the reception floor space is mainly designed with soft and textured warm colors. On the one hand, it reflects the “reliability” of professional attributes, and on the other hand, it abandons the stereotyped and serious industry impression to make the space more Simple and youthful. It also aims to create a relaxed working atmosphere through the coordination of light and space.

03 界与线,功能重组 Function

与一般行业属性不同,业主方主营业务为知识产权类法律案件,经常会涉及到多个纠纷案件同时开庭,客户的沟通和来访比较频繁;且后疫情时代,线上会议&开庭的需求也时常出现。面对“沟通”性质极强的功能属性,对于中小型独立会议区的需求、是本次改造的功能核心。

Different from the general industry attributes, the main business of the owner is intellectual property legal cases, which often involve multiple dispute cases at the same time, and the demand for online meetings & court sessions often arises. In the face of the extremely strong functional attributes of “communication”, the demand for small and medium-sized independent meeting areas is the functional core of this design.

而原空间的6个会议室中,会议功能区面积较大、且利用率较低,造成了空间浪费,已然不符合业主方日常工作需求。

Among the 6 meeting rooms in the original space, the meeting function area is larger and the utilization rate is lower, resulting in a waste of space, which no longer meets the daily work requirements of the owner.

▼改造前功能分析GIF Function analysis before transformation
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

设计师在为光作出空间重构思考的过程中,同时考虑会议区划分,极大的挖掘了原有空间的使用潜力,最终改造为1个可容纳48人的培训室、1个可容纳18人的大型会议室,和7个可容纳6-12人的中小型会议室。

Based on the meeting needs of the owner, the designer transformed the space into a training room that can accommodate 48 people, a large conference room that can accommodate 18 people, and 7 small and medium-sized conference rooms that can accommodate 6-12 people.

▼空间动线分析GIF Analysis diagram of spatial dynamics
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼空间行为分析(GIF) Analysis diagram of spatial behavior
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

每个会议室均采用根据会议需求自由调控的雾化玻璃,搭配具有极佳隔音性能的隔断系统和具有吸音降噪功能的天花、地面材料,以保证会议室内外的声音隐私、视觉隐私,满足工作过程中的案件处理私密要求。

Each meeting room adopts atomized glass that can be adjusted freely according to meeting needs, and is equipped with a partition system with excellent sound insulation performance to ensure the sound privacy and visual privacy in the meeting room, and meet the privacy requirements of case handling in the work process.

▼大型培训室 Large training room
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼大会议室 Large meeting room
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼中/小型会议室 Small/medium meeting room
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼会议室雾化玻璃变换效果GIF Conversion effect of atomized glass in meeting room
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

除了对外接待客户,考虑到中/小会议室的多场景使用,对内员工培训与开会讨论也是会议室常常面临的功能。为此通顶隔断的开合,促成了中小会议室的使用多变性。

In addition to receiving customers from outside, small and medium-sized meeting rooms are often used for internal staff training and meetings. The design adds the opening and closing of the ceiling partition in this space, which promotes the variability of the use of small and medium-sized meeting rooms.

▼中/小型会议室:加入通顶隔断,可合二为一、也可作为两个小型会议室单独使用
Medium/small meeting rooms: add a ceiling partition, which can be combined into one or used as two small meeting rooms separately

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

▼小型会议室Small meeting room
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

原有休息区及卫生间也根据动线优化进行了相应调整: 重新划分入口接待区东侧为茶水间,紧邻接待区,日常可服务客户等待区,也可用于律所内员工日常的非正式会议、下午茶活动等共享空间。

The original rest area and toilet are adjusted and optimized according to the movement of people in the space: The east side of the entrance reception area is re-divided as a pantry, next to the reception area, which can serve customers in the waiting area daily, and can also be used for employees in the law firm Daily informal meetings, afternoon tea activities and other shared spaces.

▼茶水间,室内墙壁采用了模拟天光设计 Pantry
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

改造范围内唯一的卫生间功能区被设计师从原会议室内置出,并由原共用一体式改造为性别分隔设计,有效的避免了客户线路绕行,为客户及律所员工提供了更为人性化的空间体验。

The only functional area of the toilet within the scope of the renovation was built-in from the original meeting room by the designer, and was transformed from the original shared integrated into a gender-separated design, providing customers and employees with a more humanized space experience.

▼卫生间
柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

柳沈律师事务所室内办公空间  室内改造设计 / CCDI 智室内设计

作为卝智团队新增的办公类改造项目,本次设计在满足业主诉求的基础上,也尝试着转换视角,从律师行业高压严肃的办公环境维度展开思考,以舒适的光感、柔和的材质、亲切的尺度,为客户创造出一个更明亮、温暖、人性化的办公接待会议场景。这是设计改造所坚持的出发点,也是项目最终收获业主方高度满意及好评的根本所在。

As a newly-added office renovation project of the Zhizhi team, this design has also tried to change the perspective on the basis of satisfying the demands of the owners, thinking from the dimensions of the high-pressure and serious office environment of the lawyer industry, using soft materials and friendly scales to create a brighter, warmer and more humanized office reception meeting scene for customers.

项目信息
项目名称:柳沈律师事务所室内办公空间改造设计
设计单位:CCDI悉地国际 卝智室内设计
公司网站:www.ccdi.com.cn
联系邮箱:GWdesign@yeah.net
项目设计 & 竣工时间:2020.11-2021.10
主创及设计团队:设计主创:李秩宇
设计主案:浦玉珍
设计团队:孙瑞雪,马一鸣,张新雨,杨彦铃,龚磊
项目地址:北京市/海淀区
项目面积:723㎡
主要用材:穿孔铝板、编织地毯、木饰面、人造石
摄影师:鲁飞、任恩彬

Project name:Interior Design of Liushen Law Firm Office Space
Designed:CCDI Beijing Interior Design Center
Website:www.ccdi.com.cn
Contact e-mail:GWdesign@yeah.net
Design year & Completion Year:2020.11-2021.10
Leader designer & Team:Leader designer: Li Zhiyu
Team: Pu Yuzhen, Sun Ruixue, Ma Yiming, Zhang Xinyu, Yang Yanling, Gong Lei
Project location:Haiding district, Beijing
Gross Built Area (square meters):723㎡
Materials used in the project:Perforated aluminum plate, woven carpet, wood veneer, artificial stone
Photographer:Lu Fei, Ren enbin

©版权声明

感谢  CCDI卝智室内设计 的分享,查看链接。文章内相关项目信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权。若存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(0)
上一篇 2022-01-21 15:46
下一篇 2022-01-22 16:57

您可能对以下内容感兴趣:

发表评论

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序
“特来设计”网站已开通“微信公众号”、“微信小程序”,欢迎扫描右侧悬浮二维码关注!点击右侧×图标可关闭此通知!