杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 / 零壹城市建筑事务所

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

近日,由零壹城市担纲建筑设计的安诺新程颐养中心正式落成。项目位于杭州上城区解放路,阶梯状的纯白建筑为“老杭州”注入了新的活力。

Recently, Annuo Xincheng Nursing Home, which was designed by LYCS Architecture, was officially completed. The project is located on Jiefang Road, Shangcheng District, Hangzhou,the stair-like pure white buildings have injected new vitality into “Old Hangzhou”.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

“老杭州”的“新建筑”

上城区为杭州的核心城区,传统的“老杭州”就是这里,项目周边的大学苑,高官弄,杭二中,杭七中等建筑多开发于上世纪80、90年代,在这样一个成熟的城市肌理中,更新一座43164.8方的建筑体量,犹如在雷区中跳探戈,日照、城市、体量都值得外科手术般小心对待。

Shangcheng District is the core urban area of Hangzhou, where the traditional “Old Hangzhou” is. The surrounding buildings of Daxueyuan, Gaoguan Lane, Hangzhou No. 2 Middle School and Hangzhou No. 7 Middle School were mostly developed in the 1980s and 1990s. In such a mature urban texture, updating the volume of a building of 43164.8 square metres is like dancing tango in a minefield. Sun direction, city texture, and architecture volume are all worthy of careful surgical treatment.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

场地原为中纬实业的两座办公楼,2014年决定在原址拆除新建,改造后满足办公功能的基础上,增加康养等功能寻求更多发展可能,但当时两者之间的比例并没有完全确定。

The site was originally two office buildings of Zhongwei Industrial Co., LTD, it was decided to demolish and build a new building at the original site in 2014. On the basis of meeting the office functions after the renovation, the functions such as nursing home were added to seek more development possibilities, but the ratio between the two was not completely determined at the time.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

“都市叠山”

根据城市环境和业主的诉求,设计团队提出“都市叠山”的设计概念,高密度街区中,新建筑像一堆盒子一样堆叠在一起,按照由东到西的方向渐次升高,形成高低错落的露台,俯瞰“老杭州”,眺望“新杭州”。

According to the urban environment and the owner’s demands, the design team proposed the design concept of “urban stacking hills”. In high-density blocks, new buildings are stacked like a pile of boxes, and gradually rise from east to west, forming a staggered  terrace, overlooking “Old Hangzhou” and “New Hangzhou”.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

设计团队没有采用常规的双主楼方案,而选择了单主楼方案,连续的平面为办公、康养等功能灵活分割留足余地,充足的可变性让业主应对变幻莫测的市场更加从容。事实证明这个决策是明智的,8年后,暄泽大厦(现用名)决定引入专业医疗结构,专注康养,成为安诺新程颐养中心。

The design team did not adopt the conventional double main building plan, but chose the single main building plan, the continuous plane leaves enough room for flexible division of functions such as office and health care, and the sufficient variability allows the owner to deal with the unpredictable market more calmly. Facts have proved that this decision was a wise decision. Eight years later, Xuanze Building (current name) decided to introduce a professional medical structure, focus on health care, and become Annuo Xincheng Nursing Home.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

西低东高的建筑形态可以有效的降低对周边建筑日照的不利影响,也让超过百米的板楼形态不再呆板。

The building form of low west and high east can effectively reduce the adverse impact on the surrounding buildings’ sunshine, and also make the form of slab-type buildings more than 100 meters no longer rigid.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

建筑6层到11层设有6片景观露台,近看流沙河两岸的老杭州市井烟火,远眺钱江新城现代天际线,身居闹市又与城市疏离,带来独特的康养体验。

There are 6 landscape terraces on the 6th to 11th floors of the building, users can see the marketplace of the old Hangzhou city on both sides of the Liusha River, and the modern skyline of Qianjiang New Town from a distance, living in the busy city and estranged from the city brings a unique experience.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

最大16x30m形态方正完整的空中花园,在老城区中并不多见,为未来的使用打开了丰富想象力,景观设计与室内设计正在同步展开,期待后续呈现。

The largest 16x30m square and complete sky garden is rare in the old city, which opens up rich imagination for future use. Landscape design and interior design are being carried out simultaneously, please look forward to the follow-up presentation.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

老城区的城市肌理是绵密而小尺度的,尽管有层叠的露台,建筑依然是一座超过百米的连续体量,设计团队通过阳台,垂直绿化等设计给立面增加层次感,将44x111m的建筑立面打碎成7块小尺度的方盒子,尺度和社区更加接近,减弱了建筑的压迫感。

The urban texture of the old city is dense and small-scale, although there are stacked terraces, the building is still a continuous volume of more than 100 meters. The design team added a sense of hierarchy to the facade through balconies and vertical greening, broke the 44x111m building façade into 7 small-scale square boxes, the scale is closer to the community, which weakens the sense of oppression of the building.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

同时在白色的主题色下,相邻盒子的幕墙肌理做了不同纹理变化,让建筑更加丰富耐看。

At the same time, under the white theme color, different texture changes have been made to the curtain wall texture of the adjacent boxes, making the building more rich and attractive.

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

杭州 安诺新程颐养中心 建筑设计 /  零壹城市建筑事务所

安诺新程颐养中心整体造型稳重大气,局部则玲珑多姿,开放后有望为高密度城区提供一座新型康养设施。

The overall shape of Annuo Xincheng Nursing Home is stable and grand, and the parts are exquisite and graceful, it is expected to provide a new type of health care facility for high-density urban areas after opening.

都市叠山 | 安诺新程颐养中心
地点:中国杭州
业主:广宇集团、中纬实业
面积:43164.8平方米
设计时间:2016年3月—2020年7月
建造时间:2020年7月—2022年9月
建筑设计:零壹城市建筑事务所
配合设计院:浙江省现代建筑设计研究院有限公司
施工方:浙江中南建设集团
摄影:山间影像—蔡大川
Urban Stacking Hills |  Annuo Xincheng Nursing Home
Location: Hangzhou | China
Client: COSMOS GROUP CO., LTD. 、Zhongwei Industrial Co., LTD
Area: 43164.8 ㎡
Design Date: 2016/03—2020/07
Construction Date: 2020/07—2022/09
Architecture Design: LYCS Architecture
Cooperative Design Institute: Zhejiang Modern Architectural Design & Research Institute Co., Ltd.
Construction Contractor : Zhejiang Zhongnan Construction Group
Photography: Inter_mountain images—Cai Dachuan

©版权声明

本文来源于 零壹城市建筑事务所查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

(0)
上一篇 2022-10-18 17:07
下一篇 2022-10-19 11:36

您可能对以下内容感兴趣:

发表回复

登录后才能评论
微信号
公众号
小程序