独山驿站 建筑设计 / DnA建筑事务所

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 Dushan Leisure Center
浙江省丽水市松阳县
Silingxia Village
游客中心和水上运动中心
Visitor Center/Aquatic Sports Center

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 韩丹

独山&松阴溪
Dushan Mountain & Songyin River

独山坐落于松古平原的松阴溪南岸,又称“百仞云峰”,是古时松阳十景之一。2016年开始的松阴溪景区规划,将独山作为两岸60多公里的绿道的一个重要节点, 串联起沿线的松阳田园风光。

Dushan Mountain is the most iconiclandmark in this region, and the gateway to Songyang County and its urban center.

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站
Dushan Leisure Center

独山驿站位于松阳母亲河松阴溪畔的一块下洼湿地,面向独山,作为松阴溪景区的关键节点,规划功能定位为游客资讯服务以及水上运动中心,包括专业运动训练和休闲水上活动设施等,三角形湿地区块也将改造成船只的停留小港。

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

The new leisure center is located at the triangular wetland at the foot of Dushan Mountain adjacent to the Songyin River, the mother river of Songyang County. It is also one of the key tourism projects of the Songyin River Scenic District Development, including a visitor center, water sports facilities, and a gym for water sports athletes.

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

由于场地的特殊性,独山驿站将成为松阳门户驿站,既是县城和乡村的交汇处,也是当地居民与外来游客的交集场所。

We take this project as the first meeting point of local people and tourists in the county by considering the entire triangular harbor as a water park shared by both tourists and local communities.

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

设计上将周边区块统一考虑,功能的多样性通过水面上的螺旋形展开,分为近端中心的游客功能以及远端的运动员训练空间。

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
轴测分析图

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

东西方向的直线廊道贯穿螺旋体量,形成直接交通路径。

The architectural programs are organized through a spiral with the visitor facilities at the center and a gymat the far end, connected by an east-west walkway as a shortcut.

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

由于水位不同而形成的“C”型坝面向独山,围拢船只停留港湾,同时也成为游客以及观光电瓶车的步道。建筑功能和景观廊道/坡道等互相融合,通过水面上起伏的户外游廊路径,展现山水景观的持续转换视角。

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

A “C” shape dike connecting to the Songyin River will also become the passage for pedestrians, bicycles and tourism electric shuttles. The overall configuration provides an undulating walkway above the harbor, with constantly changing views of the Mountain & River.

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

项目采用木装配结构,作为低碳建造,以及与传统木构建筑对话。螺旋形成的弧型空间导引使用者进入,玻璃墙面交替变化的渐变透明度则构成另一层次的空间转换。游客从入口处进入,视线仍然停留在室外的山水景观,随着弧线空间导引以及玻璃透明度变化,将逐渐将视线收回转换到内部庭院的绿化景观。玻璃的渐变透明度也在多雨的季节形成雾气般的立面形象。通过空间形态和立面转换,形成山水之间层次丰富的内外空间交替。

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

The project adopts timber structure as natural material, low-carbon construction, and traditional spacial quality. Glass curtain walls with different gradient of translucency bring subtle shift on building façades as misty surfaces on the water. Layers of indoor and outdoor space create interplay of views, like the traditional Chinese landscape garden.

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
冥想室光斑移动轨迹分析图

螺旋中心上升到二层的多功能圆形空间,通过屋顶的孔状开口,不同时间可以在地面上形成不同的光斑。以黄铜片标注的二十四节气各个时辰的光斑位置,成为这个圆形空间的时间装置,和周边景观共同构成自然与时间的对话。

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
© 王子凌

项目图纸

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
总平面图

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
一层平面图

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
二层平面图

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
剖面图

独山驿站 建筑设计 /  DnA建筑事务所
节点图

项目地点:浙江省丽水市松阳县
设计时间:2016.11-2017.07
建筑面积: 1481.78 m2
摄影师: 王子凌
业主:松阳县旅游发展有限公司
照明设计:清华大学建筑学院张昕工作室
Project Location: Silingxia Village, Songyang
Design Period: 2016.11-2017.07
Building Foot Print: 1481.78 m2
Photographer: Wang Ziling
Client: Songyang Tourism Development Co., Ltd., Songyang County
Lighting Design: Zhang Xin Studio, Architecture Department of Tsinghua University

©版权声明

本文来源于 DnA建筑事务所查看链接。文章内相关信息的知识产权归其权利人所有,特来设计对其不享有任何知识产权,仅做学习交流之目的。若本文存在任何知识产权争议,请相关权利方及时通知特来设计,以便特来设计迅速采取适当措施(删除、澄清声明等形式),以避免给双方造成不必要损失。

发表评论

登录后才能评论
微信号
微信号
公众号
公众号
小程序
小程序
QQ
返回顶部